Prostreno.cz

Nevzhledný plevel v sobě skrývá léčebnou sílu

Chodíte pravidelně na procházky? Pak si s sebou příště nezapomeňte vzít košík – pro případ, že narazíte na lopuch. Ten je spolehlivým prostředkem na únavu, příznivě působí na činnost jater a zlepšuje vzhled modřin. Proč si ho tedy nenasbírat do zásoby?

Lopuch větší neboli babí hněv je pro někoho obtěžujícím plevelem, zatímco pro jiného spolehlivým prostředkem na mnoho neduhů. Do jaké kategorie spadáte vy? Ještě dřív, než se rozhodnete, poznejte jeho zajímavé schopnosti! Málo jich totiž rozhodně není…

Velikán, kterého nelze přehlédnout

Pokud jste s lopuchem zatím neměli tu čest, jedná se o dvouletou rostlinu, která vyrůstá do výšky až jednoho metru. Květy jsou růžovofialové, a protože na jejich koncích jsou jakési háčky, přichytávají se ke všemu, s čím přijdou do styku. Tato bylina z čeledi hvězdnicovitých roste od nížin, u cest a na rumištích, vyskytuje se rovněž v opuštěných zahradách a v blízkosti hnojišť. Lopuch kvete od července do září a sbírá se zejména kořen, někdy i listy a plody. Následně se suší ve stínu nebo v umělých podmínkách, a to při teplotě 40 stupňů Celsia. V jakých situacích vám tento přítel může hodit záchranné lano?

Energetická vzpruha i medikament na trávení

Babí hněv se v lidovém léčitelství hojně využívá jako močopudný a celkově pročišťující prostředek. To je také důvod, proč bývá doporučován pacientům se žlučovými a močovými kameny. Je o něm také známo, že pomáhá na trávicí obtíže a má posilující účinky, tudíž je báječným dopinkem při vyčerpání i únavě. Rostlina většího vzrůstu rovněž podporuje látkovou výměnu a příznivě působí na činnost jater a žlučníku. Ještě o něco zajímavější jsou však kosmetické přednosti lopuchu. Jaké trable dokáže vyřešit „jedním šmahem“?

Konec trápení s vlasy? Že váháte

„Krasavec“ s hezky zabarvenými květy urychluje růst vlasů, zatímco zabraňuje jejich vypadávání. Jistě vás zaujme i to, že opticky zvětšuje objem hřívy a předchází tvorbě lupů. Nezklame vás ani tehdy, pokud čelíte akné, ekzémům a svědivým vyrážkám. Hodí se při léčbě otoků, zlepšuje vzhled modřin, zatne tipec kožním plísním a zbaví pokožku nadměrné mastnoty.

Zdroj: www.herbslife.com, www.naturetreatment.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat