Prostreno.cz

Saunování je balzámem pro tělo i duši

Sauny jsou rozšířené po celém světě a lidé jejich blahodárné účinky využívají již tisíce let. Zařaďte pravidelnou návštěvu sauny do péče o vaše tělo. Budete se méně stresovat a posílíte svoji imunitu. To se v nadcházejícím sychravém počasí bude hodit!

Na saunování v prvé řadě oceníte jeho relaxační hodnotu. Blahodárně působí především na mysl, kterou zklidňuje, příjemné teplo navozuje pocit klidu a bezpečí. Nesporné jsou také přínosy pro zdraví. Váš imunitní systém bude mnohem odolnější proti civilizačním chorobám. Návštěva sauny je také skvělou prevencí proti alergiím a nemocem horních cest dýchacích. V dnešní době narazíte na mnoho druhů saun, které jsou snadno dostupné. Využijte tohoto tisíce let starého rituálu, je to balzám pro tělo i duši.

Základní princip saunového rituálu spočívá v důkladném prohřátí celého těla a následnému prudkému ochlazení. Teplota v sauně se pohybuje okolo 60 °C až 90 °C. Vlhkost se zajišťuje například poléváním horkých kamenů vodou, vzniklá pára pak poskytuje vlhkost okolo desítek procent.

Sauna a naše zdraví

Záleží na vás, jaký druh sauny si vyberete, ale účinky na vaše zdraví budou podobné. Pokud člověk sedí v sauně, zvyšuje se jeho srdeční frekvence, krevní cévy se rozšiřují. To podporuje cirkulaci krve v těle podobně jako při nízkém až středním cvičení. Zrychluje se i srdeční frekvence, a to na 100 až 150 tepů za minutu.

Zmírnění bolesti

Zvýšená cirkulace krve a teplo může pomoci ke snížení bolesti svalů, zlepšení pohybu kloubů a úlevě od bolesti, kterou způsobuje artritida.

Snížení úrovně stresu

Teplo a přítmí v sauně přispívá k celkovému uvolnění. Toto prostředí zklidní mysl, která si následně užívá blaženého pocitu tepla, jež prostupuje celým tělem. Negativní myšlenky pomalu odplouvají.

Prospěšnost srdci

Pravidelné saunování také snižuje riziko hrozících kardiovaskulárních nemocí. Není tohle dobrá zpráva?

Úleva od astmatu

I na osoby trpící astmatem může mít návštěva sauny pozitivní vliv. Teplo pomáhá otevřít dýchací cesty a uvolnit hlen. A co vedlejší účinky saunování?

Zdravotní rizika a preventivní opatření

Poradit s lékařem by se měly především osoby, které již trpí kardiovaskulárními chorobami, nebo nedávno prodělaly infarkt. V ohrožení jsou i lidé trpící nízkým nebo vysokým krevním tlakem. Saunování může provázet také riziko dehydratace. Zde by měli zbystřit jedinci s onemocněním ledvin.

Před i během návštěvy sauny se vyvarujte požívání alkoholu. Uzpůsobte dobu pobytu v sauně podle svého pocitu. Ze začátku byste měli v teplé místnosti strávit 5 až 10 minut, poté maximálně 20 minut. Po použití sauny doplňte tekutiny, vypijte minimálně dvě sklenice vody.

Zdroj: www.wimhofmethod.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat