Prostreno.cz

Dezinfekce ran nebo zmírnění bolesti. Bylinka arnika nesmí chybět v žádné domácnosti

Jméno zázračné bylinky, která má řadu překvapivých efektů? Arnika! V čem je tak výjimečná a proč ji neužívat vnitřně? Tohle byste o ní určitě měli vědět!

Arnica montana je poměrně vzácná bylinka, s jejíž pomocí se léčí hlavně otoky, pohmožděniny, výrony či podlitiny. Ačkoli se dá zakoupit coby čaj, není ve většině případů určena pro vnitřní užití. Vysoký obsah silně účinných látek může způsobit silnou alergickou reakci, nebo i celkový kolaps ledvin. Nadměrná konzumace také vede k bolestem žaludku, zvracení, průjmu, závratím, psoriáze, kožním vyrážkám a nervovým poruchám. Výhody vnější aplikace se však nedají přehlížet! Co všechno arnika umí?

Péče o vlasy

Při lokálním nanášení na pokožku hlavy arnika chrání před nežádoucími stavy, jako jsou lupy či vypadávání vlasů. Dopřejte si pár oplachů a rozlučte se s problémy!

Péče o kůži

Arnika s úspěchem pracuje na snížení výskytu jizev, akné a skvrn. Pomáhá léčit kožní onemocnění (ekzém) a ulevuje od svědění a podráždění. To vše díky mikrobiálním vlastnostem. Pokud se čistý extrakt smíchá s nosným olejem (například olivovým či kokosovým), vytvoří se účinný hydratační prostředek určený pro suchou pleť i pokožku hlavy, která je náchylná k lupům, jak bylo zmíněno výše.

Zmírnění bolesti

Co se stane, pokud arniku přiložíte na bolestivé klouby a svaly? Dočkáte se rychlé a protizánětlivé úlevy. Tato mocná a velmi silná bylinka hojí rány, otoky a modřiny. (Uvolňuje krevní sraženiny.) Pokud se jedná o sportovní zranění nebo napětí ze cvičení, nanášení některých výtažků z Arniky montany přímo na zdroj bolesti může dělat zázraky.

Dezinfekce ran

Arnika také vyniká mocnými dezinfekčními účinky. Lze ji proto používat i jako dezinfekci na rány, což je také jeden z důvodů, proč by uvedená horská bylinka neměla chybět v žádné domácí lékárničce nebo kuchyni.

Zastavení krvácení po porodu

Krvácení po porodu se považuje za jedno z nejdiskutovanějších rizik pro matku. Tradice a výzkumy ukázaly, že používání homeopatické Arniky montany může pomoci toto krvácení zmírnit.

Arrnika však doopravdy není určena pro perorální konzumaci a může být značně toxická, pokud se užije neadekvátní množství. Její mocné síly nevyužívejte ani tehdy, pokud se po její aplikaci na pokožku objeví podráždění.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat