Prostreno.cz

Překvapivá fakta o kýchání. Věděli jste, že při něm může jít i o život?

Mohou mít dva lidé naprosto stejný „styl“ pšikání? Prý v žádném případě, stojí si za svým vědci. Co všechno se při tomto hlasitém tělesném projevu může stát a co o něm říká historie? Budete se divit…

S příchodem sychravého podzimu není o různé virózy nouze – klasicky. Co k nim neodmyslitelně patří? Kromě rýmy samozřejmě také kýchání, které se teď ozývá snad ze všech světových stran. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se vlastně říká „na zdraví“, a co všechno se během obranného reflexu, jímž se tělo snaží pročistit horní cesty dýchací, děje? Že ne? Pak pro vás máme pár šokujících informací.

Rychlost, co vážně bere dech

Tekutina, která při kýchnutí opouští nos, obsahuje nejen hlen, ale i sliny. Je až k nevíře, že se tento aerosol, jež se podle odborníků pohybuje rychlostí až 150 kilometrů za hodinu, skládá přibližně ze 40 tisíc mikroskopických kapiček. Právě ony mají na svědomí šířící se infekční onemocnění, jako jsou neštovice, chřipka, příušnice, černý kašel a v neposlední řadě také tuberkulóza. Povzbudivý bohužel není ani dolet bacilů, neboť s klidem překonají vzdálenost pěti metrů.

Příčina úmrtí, do které byste to neřekli

Je to zhruba čtyři roky, co britský deník Daily Mail informoval své čtenáře o tragické smrti sedmnáctiletého mladíka. Co se stalo? Chlapec šestkrát po sobě kýchl, čímž se spustilo krvácení do mozku. Pokud si říkáte, že to jistě byla nešťastná náhoda, pletete se. Lékaři v souvislosti s tímto případem varují, že stát se to může prakticky komukoli. Přílišný tlak v lebce nebo uvolnění krevní sraženiny vás prý může opravdu zabít.

Po stopách minulosti aneb Střípky z historie

I když bychom nakaženému pacientovi nejraději vyčinili za to, že si před ústa nedal kapesník, společenské normy jsou jasně dané, takže říkáme „na zdraví“. Ale proč? Traduje se, že tato zdvořilostní fráze se začala používat v dobách, kdy v Římě řádil mor. Pokud jde o hlášku „je to pravda“, ta pochází od Slovanů. Ti totiž věřili, že pšiknutím se vyplní to, o čem se právě hovoří.

Co člověk, to originál

Američtí vědci došli na základě své studie k názoru, že stejně jako máme jedinečné otisky prstů, originální je i kýchání. Stále častěji se dokonce objevují názory, že styl onoho tělesného jevu může odhalit lidskou osobnost a napovědět, zda se jedná o zdatného manipulátora, vřelou osobu či precizního puntičkáře. Údajně záleží na tom, s jakou vervou se do toho dotyčný opře!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat