Prostreno.cz

Může pití studené vody opravdu způsobit nachlazení?

„Hlavně si neber ledově vychlazené nápoje, bude tě bolet v krku a ještě něco chytneš!“ Taky jste u stánku s občerstvením zaslechli podobnou hlášku? Je poměrně rozšířená, proto byste i vy měli vědět, jestli pití ledově studené vody může způsobit nachlazení! Co myslíte?

Existuje několik starých moudrých příběhů, podle kterých velmi studené nápoje snižují teplotu těla natolik, že se organismus dostane do šoku, a tím pádem je více náchylný k nemocem. Pravdu?

Za letním nachlazením většinou stojí „vzdušný virus“ rhinovirus, který se může uchytit na okraji skleniček nebo ve vodě. Tento virus se šíří, pokud nakažený člověk mluví, kašle nebo dýchá. Tento jednotlivec uvolňuje kapičky, které „visí“ ve vzduchu, nicméně rhinovirus se nachází i na předmětech, jako jsou ruce, nádobí, kliky dveří, telefony a další věci. Ledové nápoje však nejsou tak zcela bez viny!

Pití studené vody a bolest hrdla

Ledově vychlazená voda snižuje funkce imunitního systému, který je v létě dost pokoušen a namáhán. Přechody z klimatizovaných obchodů a kanceláří do úmorných veder mu nedělají dobře, stejně jako nadměrné slunění nebo nedostatečný pitný režim.

V kombinaci s těmito faktory může konzumace čehosi, co je právě vytažené z ledničky nebo mrazničky, způsobit problém, potažmo bolesti v krku, zánět nosohltanu nebo dokonce i angínu (snižuje se prokrvení sliznice, což oslabuje přirozený mechanismus obranyschopnosti, v důsledku čeho dochází k rozvoji zánětu). Dojde totiž k narušení přirozené bariéry (hlenu) působící proti infekcím.

Co si žádá přehřátý organismus?

Suma sumárum, pokud i vy v létě konzumujete ledově chladné nápoje a jídla, zvyšujete riziko infekce dýchacích cest. Proto je dobré nechat zakoupené dobroty nejdřív trochu „povolit“. Jakmile se změní z ledové na „pouze chladné“, ideálně však vlažné, riziko se snižuje. V opačném případě si, kromě bolestí v krku, koledujete o další problémy. Které?

Méně energie jako jeden z důsledků

Tělo se po konzumaci studeného snaží zahřát, takže spaluje více energie. Proto se můžete cítit unavení. Studená voda konzumovaná v létě může také způsobit bolesti břicha, otupující bolest hlavy, dokáže vyvolat nevolnost nebo zvracení, dochází i k problémům s hydratací (zpomaluje hydratační proces). Zároveň zasahuje do trávení, způsobuje ztuhnutí střev a zpomaluje srdeční frekvenci.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat