Prostreno.cz

Zajímavé skutečnosti o snech, které jste možná nevěděli

To, že si sny nikdy nepamatujete, zdaleka ještě neznamená, že se jich ve vaší hlavě během jediné noci nevystřídá hned několik. A to bez legrace! Možná vás překvapí i to, že hodně podobně to funguje i u zvířat…

Z odborného hlediska je sen významnou psychologickou událostí, neboť takový iluzorní zážitek vytvořený mozkem, obvykle bývá mimo kontrolu spící osoby, byť vychází z vnějších i vnitřních podnětů, vzpomínek, představ a tužeb dotyčného. Myslíte si, že na tomhle nočním „vysílání“ vás nemůže absolutně nic překvapit? Hned vás přesvědčíme o opaku. Tohle o snech zjistili vědci!

Snění v barvách není pro všechny

Berete jako naprostou samozřejmost, že ve spánku vnímáte pestrobarevné scény, v nichž si „střihnete“ hlavní roli? Představte si, že takové štěstí nemají všichni. Ze závěrů mnoha studií totiž vyplynulo, že celých 15 % jedinců „fantazíruje“ výhradně černobíle, přestože jim v běžném životě zrak slouží naprosto bez problémů.

Výjimky? Ty tady nejsou

Na základě dalších „ospalých průzkumů“ rovněž vyšlo najevo, že ačkoli jsou mnozí přesvědčení o opaku, sní každý člověk do jednoho, a to bez ohledu na věk i pohlaví. Různých iluzí se během jedné noci vystřídá ve vaší hlavě dokonce osm až deset, vy si však po probuzení vybavíte pouze jednu. Nebo alespoň její střípky.

Nepodceňujte sílu inspirace

Věřili byste tomu, že spousta slavných vynálezů a literárních děl vznikla v posteli mezi lůžkovinami? Zářným příkladem je třeba Alexander Graham Bell, který prý svůj první zrekonstruovaný telefon spatřil právě ve snu. Noční odpočinek údajně přinesl mnoho inspirace i básníkovi, dramatikovi a herci Williamovi Shakespearovi, který měl psací potřeby položené vedle polštáře, aby v případě rychlého procitnutí nezapomněl jedinou myšlenku.

O čem sní domácí mazlíček? Budete koukat

Pokud jste hrdým pejskařem, jistě jste si všimli, že váš čtyřnohý parťák je občas ve spánku pořádně neklidný. Co za tím stojí? Hádat můžete dvakrát. Kanadská studie uskutečněná na Univerzitě Britské Kolumbie jednoznačně prokázala, že psí sny jsou v mnoha ohledech podobné těm lidským, jen se jejich délka a počet liší v závislosti na konkrétním plemeni.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat