Prostreno.cz

Vitaminy nabitý špenát by neměl chybět v žádném jídelníčku

Špenát je vynikající listová zelenina, která by na našem stole určitě neměla chybět, a to v žádném ročním období! Jeho listy jsou doslova nabité vitaminy a minerály! Kuchaři zase ocení jeho všestrannost při vaření.

Tato jarní listová zelenina se k nám dostala až z Íránu a Afghánistánu, kde rostla původně jako plevel. Dnes se pěstuje téměř po celém světě a je dostupná po celý rok. Sytě zelená barva napovídá, že jde o velmi zdravou a chutnou zeleninu, často nazývanou super potravina, kterou byste do svých jídelníčků měli určitě zařadit! Proč?

V kuchyni na sto způsobů!

Jednou z velkých výhod špenátu je jeho všestrannost v kuchyni. Lze z něj připravit nepřeberné množství pokrmů. Ideální je konzumovat jeho listy syrové, ty obsahují nejvíce vitaminů. Přidávejte ho do salátů, zdobte s ním hotové pokrmy nebo jím obohaťte oblíbené smoothie. Špenát chutná skvěle i vařený. Poslouží jako příloha k masu a skvěle se hodí i k těstovinám. O jeho všestrannosti svědčí i fakt, že je k mání ve většině světových kuchyní.

Špenát a zdraví

Tato zelenina je skvělým doplňkem stravy, jelikož obsahuje železo, draslík, sodík, vápník, fosfor, mangan nebo hořčík. Domovem je i provitamin A, B, a C, betakaroten, kyselinu listovou, biotin a niacin. Nouzi nemá ani o bílkoviny a je výborným antioxidantem. Špenát je oblíbený i pro svoji nízkou energetickou hodnotu, navíc obsahuje více než 90 % vody, a tak ho lze bez výčitek zařadit do dietního menu.

Oblíbená pochoutka Pepka námořníka má blahodárný vliv na lidský organismus, posiluje imunitu, vlasy, nehty, kosti a zuby. Má příznivé účinky na srdeční rytmus, dobrý vliv na pokožku, pomáhá při zažívacích problémech, při odvodnění těla a zlepšuje látkovou výměnu.

Jak špenát nakupovat?

Vždy je lepší kupovat čerstvé potraviny. Mražený špenátový protlak sice použít můžete, bude mu však chybět pár vitaminů. Kupujte čerstvé listy a sami je doma zpracujte. Zelenina by měla být sytě zelená a stonky listů pevné. Ideální je také okamžitá spotřeba, čím déle ho budete skladovat, tím více bude ztrácet svoje výživové hodnoty.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat