Prostreno.cz

Když potřebujete nakopnout imunitu, sáhněte po medu manuka

Med sám o sobě je velmi zdravý, obsahuje spoustu cenných živin. Nic proti běžnému medu, ale v manukovém medu toho najde ještě mnohem víc. Navíc manukový med je velmi přísně kontrolován, a aby mohl nést toto označení, musí projít těmi nejpřísnějšími kontrolami. A co to vůbec je a jaké má příznivé účinky na naše zdraví?

Manuka med je druh medu, který je vytvářený včelami pouze na Novém Zélandu a jižní Austrálii. Ty se živí nektarem z určité rostliny – květů manuky. Manuka je keř nebo malý strom, doslova obsypaný bílými až růžovými kvítky. Tento med se vzhledově od našeho tuzemského medu mnoho neliší. Má také zlatavou barvu a hladkou, hustou strukturu. Avšak manuka med je zvláštní díky chemickým složkám nacházející se právě v těchto speciálních květinách.

MGO neboli methylglyoxal

Všechny druhy medu jsou známy jako antibakteriální přírodní látky, ale manuka med může být mnohem silnější, pokud jde o jeho antibakteriální účinky, díky chemické látce s názvem methylglyoxal (MG0). Tato směs se nachází ve většině druhů medu ve velmi malých množstvích, ale v medu manuka je hladina MGO mnohem vyšší. Když je přítomno více této sloučeniny, má med významnější úroveň antibakteriálních účinků. Produkt také může být označen certifikátem MGO, například označení MGO100 znamená, že kilogram medu obsahuje nejméně 100 mg/kg metylglyoxalu, samozřejmě čím je číslo vyšší tím je účinná látka v tomto medu vyšší.

Unikátní manuka faktor

Často nás výrobci klamou nesprávným označením, u manuka medu jsou předpisy velice přísné. Na manukový med byla zavedena měřicí norma Unikátní Manuka Factor (UMF). Pokud má med nad 10 UMF, je považován za silný a může být uváděn na trh jako aktivní manuka med.

TA faktor

Další co často můžete vidět na manukovém medu je takzvaný TA faktor, neboli „total aktivity“, který ukazuje antibakteriální účinek manuka medu. Zde by mělo být číslo od 25+, které zajišťuje vysoký antibakteriální účinek.

Působivý obsah

Mimo již výše uvedeného methylglyoxalu manuka med obsahuje také vysoké množství aminokyselin, mědi, hořčíku, vápníku, draslíku, zinku, železa, vitaminů B a různých antioxidantů. Dále obsahuje sacharidy a nepatrné množství bílkovin. A co všechno z manuka medu získáte?

Posiluje imunitní systém

Antibakteriální vlastnosti manuka medu zajišťují posílení imunitního systému a chrání vaše tělo před cizími patogeny a bakteriálními infekcemi. Pro posílení imunity se doporučuje konzumace jedné čajové lžičky medu denně, nejlépe nalačno.

Zlepšuje trávení

Vědecké studie prokázaly, že manuka med je schopen vyvážit bakteriální prostředí ve střevě. Díky tomu napomáhá eliminovat kyselým refluxním onemocněním. Dále zlepšuje trávicí účinnost a zmírňuje příznaky nadýmání, křečí a zácpy.

Urychluje hojení

Tento med je známý tím, že urychluje hojení díky bohaté nabídce minerálů, vitaminů a antioxidantů. Mimo vnitřního užití, je také vhodný na přímou aplikaci na rány a drobné popáleniny, které tak ochrání před infekcí, zvyšují průtok krve a tím urychlí celkový průběh hojení.

Zpomaluje stárnutí

Díky rozmanitému sortimentu minerálů a vitaminů je manuka med velmi dobrý pro ochranu pokožky před oxidačním stresem a předčasným stárnutím. Navíc, jako antioxidant a antibakteriální látka, je schopen vymýtit infekce na pokožce a zabránit zánětu.





Celkem 2 komentářů

Vera
24.10.2018
Antonín Grossmann/Grossmann.A@seznam.cz/
23.10.2018
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat