Prostreno.cz

Nejčastější mýty o hubnutí. Těmto stále podléháme

Plavková sezona je sice již za námi, ale jistě nechcete shozená kila zase přes zimu nabrat, nebo jste to třeba letos nestihli a chcete začnout s hubnutím teď ať jste v předstihu. Ať jsou vaše důvody k hubnutí či udržení si hmotnosti jakékoli, stále hodně z nás věří těmto dietním mýtům. Schválně vyvrátíme nějaký ten mýtus i vám?

Každá z nás občas podlehne zaručené radě od kamarádky či radám od našich rodičů či prarodičů, a z toho pak snadno vznikne nějaký mýtus, který se v nás bohužel velmi rychle zakoření a my ho vesele šíříme dál. Tak schválně, jak jste na tom s mýty o hubnutí vy?

Mýtus č. 1: Vynechávání přílohy

Jistě jste tuhle radu už slyšeli, v tomto případě platí „na každém šprochu pravdy trochu“. Tak například pokud místo jednoho řízku s bramborami, sníte dva řízky bez brambor, tak tímto způsobem rozhodně nezhubnete. Vynecháváním příloh je myšleno to, že se budete vyhýbat přílohám jako je pečivo, brambory, těstoviny, a dokonce i rýže. Tyto běžné přílohy nahradíte zeleninou, můžete jak čerstvou, tak i dušenou, vařenou či pečenou. To už záleží na vás. Takže finální podoba vašeho talíře by měla vypadat například takto, libový kuřecí plátek a velká zeleninová příloha, takový talíř je naprosto v pořádku.

Mýtus č. 2: Čím méně budu jíst, tím lépe

Zní to sice dost logicky, ale opak je často pravdou. Drastické diety sice zaručí rychlý úbytek hmotnosti, většinou však vaše tělo ztratí jen vodu a bohužel také svalovou hmotu, proto často dochází k jojo efektům. Skladba stravy při dietě by měla být vyvážená a neměli byste pociťovat hlad. Všimněte si, že dokonce vzorový jídelníček od výživových poradců je často rozdělen na 6 chodů denně, a to rozhodně není málo a výsledky jsou viditelné. Záleží jen na skladbě vašeho jídelníčku.

Mýtus č. 3: Po 18. hodině už nesmím jíst

Pokud si chodíte lehnout ve 20 hodin, tak je toto tvrzení v pořádku, ale pokud si běžně chodíte lehnout například kolem půlnoci, pak tyto praktiky vašemu tělu moc nepomohou a snáze vás večer přepadne vlčí hlad. Obecně platí, že poslední jídlo byste měli jíst přibližně dvě hodiny před tím, než si půjdete lehnout. Samozřejmě, že na večer je dobré vyhýbat se těžkým pokrmům a spíže dát přednost zelenině a čistým bílkovinám.

Mýtus č. 4: Budu jíst pouze nízkotučné výrobky

Slovo nízkotučný máme podvědomě spojené s pojmem dietní. Ale pozor, že má výrobek snížený obsah tuku, neznamená, že je také nízkokalorický. Povětšinou má výrobek sice snížené procento tuku, ale to je často kompenzováno přidáním cukrů a spoustu dalších aditiv, které ve finále nadělají více škody než užitku. Nezapomínejte číst složení a nikdy se nespoléhejte jen na označení „ligt“ sami uvidíte, že je často mnohem méně kalorický obyčejný bílí jogurt, než jeho „light“ konkurence.

Mýtus č. 5: Žádné tuky

Tohle je velmi častý omyl, ať chceme nebo ne, naše tělo tuky potřebuje, bez nich především nedokáže zpracovat životně důležité vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K). Jde o to vyhýbat se jednoduchým tukům a zařadit do jídelníčku tuky kvalitní, s obsahem nenasycených mastných kyselin, samozřejmě v přiměřeném množství. Ideální jsou z tohoto hlediska rostlinné oleje, ryby či ořechy.

Mýtus č. 6: Ovoce je povoleno neomezeně

Ovoce samozřejmě je pro naše tělo nezbytné obsahuje spoustu potřebných vitaminů, ale pokud toužíte po štíhlém pasu, musíte dodržovat pár jednoduchých pravidel. Za prvé ovoce konzumujte spíše ráno a v dopoledních hodinách, odpoledne ovoce vyměňte za porci zeleniny. Za druhé nepřehlížejte množství, některé ovoce obsahuje poměrně vysoké množství cukru, a to byste neměli zanedbávat, proto to s množstvím ovoce nepřehánějte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat