Prostreno.cz

Potraviny nevhodné pro prázdný žaludek

Snídaně je základ dne! Svatá pravda, ale víte, že jsou potraviny, které pokud sníte na lačný žaludek, mohou napáchat více škody než užitku? Pokud máte citlivé zažívání, přečte si, kterým jídlům se ráno vyhýbat obloukem.

Existuje skupina potravin, které nejsou úplně vhodné pro konzumaci na lačný žaludek. Obzvláště osoby s citlivým zažíváním by se měly těmto potravinám vyvarovat. Předejdou tak možné plynatosti a bolesti břicha. Které to jsou?

Pečivo

Kvasinky, které pečivo obsahují, mohou způsobit podráždění žaludku a také vést k plynatosti. Takže pozor. Pokud vás čeká náročné pracovní dopoledne, určitě se nechcete potýkat s tímto nepříjemným problémem.

Rajčata

Pokud vás občas pálí žáha, neměli byste na lačný žaludek jíst rajčata. V jinou denní dobu je to v pořádku, ale ráno si antioxidanty a vitaminy nabitou zeleninu odepřete. Jelikož rajčata stimulují tvorbu žaludečních kyselin, pálení žáhy podporují.

Syrová zelenina

Všechny druhy syrové zeleniny obsahují jinak velmi prospěšnou vlákninu. Ta však, pokud ji zařadíte na jídelníček jako první jídlo dne, může ve vašem žaludku napáchat víc škody než užitku.

Hrušky a banány

Rádi si po ránu dáte hrušku nebo banán, a pak se celé dopoledne necítíte dobře? Vysvětlení je jednoduché. Ač jsou oba druhy ovoce plné antioxidantů a vitaminů, obsahují také vlákninu, která vás může dráždit. Banány navíc vynikají vysokou hladinou hořčíku, jehož přemíra v krvi nemusí být příznivá pro vaše srdce.

Citrusové plody

Pokud vám kručí v břiše, vyhněte se citrusovým plodům, jak jsou citrony, grapefruity nebo pomeranče. Kyselost těchto druhů může podráždit prázdný žaludek a způsobit tak nepříjemné bolesti.

Káva

Nedovedete si představit vaše ráno bez šálku kávy? Klidně si ji dejte, ale až po snídani. V opačném případě počítejte s produkcí přebytečných kyselin v žaludku a také zpomalením trávení bílkovin.

Jogurt

Snažte se dát si jogurt jako svačinu mezi hlavními jídly, nikoliv jej řadit na první místo, nebo jíst ve chvíli, kdy máte velký hlad. V prázdném žaludku může jinak výborný jogurt „nasekat paseku“.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.foodmag.com, www.mayoclinic.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat