Prostreno.cz

Běžné problémy vyřeší mocná příroda

Již naše babičky spoléhaly na pomoc z přírody a vždy měly zásobu bylinek doma. Pokud si teprve zakládáte bylinnou lékárnu, máme pro vás stručný přehled, jaké bylinky se hodí na konkrétní neduhy.

Zdravotní přínosy každého druhu bylinného čaje závisí na složení. Bylinný čaj se může skládat jen z jednoho druhu bylinky či z více druhů. Na rozdíl od kávy a standardního čaje (černého, ​​bílého, zeleného atd.) Většina bylinných čajů neobsahují kofein. Většina bylinných čajů nabízí různé antioxidanty, vitaminy, minerály a další živiny, ale přesná specifika závisejí na konkrétních bylinách či rostlinách, které si vyberete.

Mezi běžné přínosy pro zdraví patří uvolnění těla a mysli, léčba poruchy spánku, snížení zánětu, zmírnění bolesti, posílení imunitního systému, optimalizace trávicího systému, detoxikace těla a stimulace kognitivních funkcí. A jaké konkrétní bylinky vám mohou pomoci?

Diuretikum a laxativum

Diuretika a laxativa pomáhají rychle odstranit toxiny z těla, zmírňují zatížení gastrointestinálního systému, ledvin a játrech. Mezi nejlepší diuretické bylinky patří pampeliška, ibišek, hloh a jalovec.

Podpora imunitního systému

Stimulací imunitního systému, antioxidanty a vitaminy, eliminujete vznik infekcí, chráníte organismus před oxidačním stresem a snižujete riziko chronických onemocnění. Oslabenou imunitu posílí například zázvor, třapatka (echinacea), bez a lékořice.

Nespavost

Některé typy čajů dokážou vyvážit hladiny neurotransmiterů, snižují úzkost a podpoří klidný spánek pomocí sedativních účinků. Mezi nejlepší zklidňující čaje patří heřmánek, levandule, kozlík lékařský a pepřovník opojný známý také jako kava kava.

Analgetické vlastnosti

Úleva od bolesti je zásadní pro osoby trpící chronickými záněty nebo pro pacienty v rekonvalescenci. Mezi přírodní analgetika patří například heřmánek, eukalyptus, pimentovník pravý, bergamot a pepřovník opojný (kava kava).

Protizánětlivé vlastnosti

Silné protizánětlivé vlastnosti oceníte při jakémkoli zánětu v celém organismu od bolesti hlavy, přes bolesti kloubů až k zažívacím obtížím. Mezi nejlepší protizánětlivé čaje patří máta peprná, zázvor, kurkuma a eukalyptus.

Stres a úzkost

Pokud se cítíte často ve stresu a občas upadnete až do depresivních stavů i tady si můžete vypomoci přírodou. Se stresem zatočí například pepřovník opojný (kava kava), kozlík lékařský, třezalka a heřmánek.

Předcházejte chronickým onemocněním

Antioxidační schopnosti mohou pomoci eliminovat volné radikály a zabránit oxidačnímu stresu v těle, což snižuje riziko rakoviny a chronických onemocnění. Bylinné čaje, které mají vysoký obsah antioxidantů, zahrnují například mátu, rooibos, tymián a kopřivu.

Trávení bez trápení

Poruchy trávení, křeče, nadýmání, nevolnost, zvracení, zácpa a průjem mohou být eliminovány pomocí vhodných bylinných čajů. Na tyto obtíže jsou nejvhodnější pampelišky, heřmánek, skořice, máta peprná a zázvor.

Kognitivní funkce

Potřebujete se soustředit a podpořit mozkové funkce. Sáhněte například po zázvoru, mátě, rooibosu, pampelišce nebo po šípkách, či šípkovém sirupu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat