Prostreno.cz

Překvapivé zdroje tolik potřebné vlákniny

Jak často si z obchodu přinesete květák, zelí, kukuřici nebo avokádo? Pokud jsou nákupy těchto potravin čistě výjimečné, žádný div, že podle expertů konzumujete mnohem méně vlákniny, než byste měli!

Na příjem vlákniny se klade nemalý důraz. Víte ale, proč? Tato cenná složka výživy příznivě působí na peristaltiku střev, zatímco funguje jako efektivní „čistička“ útrob. Zároveň snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, poskytuje prevenci před srdečně-cévními chorobami a napomáhá hubnutí, jelikož navozuje pocit sytosti. Ačkoli je denní doporučená dávka vlákniny 30 gramů, lékaři připouští, že drtivá většina populace tento „limit“ nesplní ani z poloviny. Není to náhodou i váš případ? Možná by se vám hodil seznam bohatých zdrojů, z nichž tuto látku můžete čerpat!

Květák jako studnice všeho dobrého

Lidově nazývaný karfiol se vyplatí pozvat do své kuchyně častěji – a zdaleka nejen kvůli tomu, že v jediném šálku naleznete bezmála tři gramy vlákniny. Vždyť o květáku je známo, že díky obsažené sloučenině sulforafan bojuje proti rakovině, pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém, detoxikuje tělo a zabraňuje zánětům, jež nahrávají vzniku mnoha nemocí. Čistě ze zvědavosti, kdy jste ho měli naposledy?

Zelí, podceňovaný poklad

Pravdou je, že tato zelenina patří k hodně opomíjeným druhům, tedy bohužel. Přitom je doslova léčivá, a to bez ohledu na způsob přípravy i konkrétní odrůdu. Je vážně úplně jedno, zda je řeč o zelí hlávkovém, pekingském nebo čínském, neboť z každé porce načerpáte přibližně čtyři gramy vlákniny. Chybí-li vám patřičná motivace, měli byste vědět, že listový dobrodinec dokáže pomoci při rýmě i angíně. Rovněž se uplatní v případě křečových žil, pásového oparu, nespavosti nebo akné.

Kukuřice. Tu určitě nepodceňujte

Hned po pšenici a rýži je v současné době kukuřice nejpěstovanější obilninou vůbec. Kromě vysokého obsahu vlákniny (z půlky šálku získáte rovné dva gramy) poskytuje také minerální látky, jmenovitě pak draslík, fosfor, hořčík a železo. Pokud vám vařená kukuřičná zrna dvakrát „nejedou“, dopřejte si neochucený popcorn, vyjde to totiž zhruba nastejno.

Avokádo, exotické občerstvení

I dužina tropického ovoce je skutečně famózní zásobárnou živiny, které byste podle odborníků měli „spořádat“ 30 gramů denně. Celý plod vám zprostředkuje zhruba třetinovou denní doporučenou dávku, takže si ho neváhejte dopřávat častěji. A že je avokádo mastným postrachem diety? Jak se to vezme, ukrývá v sobě tuky zdravé, které regulují cholesterol a příznivě ovlivňují kondici srdce.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat