Prostreno.cz

Udělejte si během dietního režimu cheat den

Takový hřešící den, anglicky cheat day, vám může pomoci zhubnout! Udělejte si řízenou pauzu ve striktním a zdravém stravování, a dopřejte si den, kdy je povoleno vše, včetně čokolády a pizzy! Proč se to smí?

Odborníci zastávají názor, že obzvláště lidé se sedavým zaměstnáním, kteří chtějí hubnout, by měli dodržovat pravidlo 90/10. V překladu to znamená, že většinu času by se měli stravovat dle dietních doporučení, ale občasné a hlavně plánované hřešení v jídle se jim povoluje. Takzvaný „cheat day“ má totiž velký vliv na lidskou psychiku, a ta je při redukci váhy nesmírně důležitá.

Psychologie v praxi

Jak již bylo řečeno, hubnutí souvisí ve velké míře s psychikou člověka. Pokud budete vystresovaní, negativní a věčně nespokojení, nikam to nepovede. Podobně to funguje i u nereálných cílů, jejichž nesplnění vás opět dovede jen ke skleslé náladě. Hubnutí tak nebude dlouhodobě úspěšné. Když však zařadíte do svých návyků plánovaný cheat day, dopřejete si úlevu v podobě oblíbeného „nedietního“ jídla, ale snadno se zase navrátíte k původnímu vyváženému jídelníčku.

Občasný výpadek může nakopnout trávení

Dobře fungující metabolismus je velmi důležitý při shazování přebytečných kil. Jeho správnou funkci podpoříte hlavně dostatečným přísunem vlákniny. Jenomže i takový cheat day vám může v oblasti trávení velmi pomoci. Vysvětlení je přitom jednoduché. Jakákoli změna je pro tělo dobrá, pokud je praktikována správně. Nezdravé a kalorické jídlo je po týdnu zdravého stravování impulsem pro střeva. Ty se opětovně nastartují a oživí.

Naplánujte si svůj podvod!

Zahřešit si v jídle? To neznamená, že můžete sníst celou pizzu a zajíst to tabulkou čokolády. I zde je nutné zůstat nohama na zemi a nezapomínat na počet kalorií. A kdy je nejvhodnější čas? Pokud víte, že v sobotu jdete na večírek, určete si, že tento čas využijete k tomu, abyste si dali všechno, na co dostanete chuť. Spojíte tak příjemné s užitečným. Výčitky si přitom nechte od cesty. Stejně se to celé anuluje!

Další den po naplánovaném hodování byste totiž neměli zapomenout na poctivé cvičení. Ujistěte se, že všechny prázdné kalorie poctivě vypotíte. I když název cheat day evokuje to, že si celý den budete neomezeně dopřávat lahodných a kalorických potravin, není tomu tak. U každého jídla vždy přemýšlejte, jestli ho doopravdy potřebujete. Dali jste si u babičky kachnu se šesti a k odpolední kávě větrník? K večeři už radši zařaďte salát, i když máte cheat day. Nechcete přece, aby vám bylo špatně. Nebo snad ano?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat