Prostreno.cz

Síla ovoce může zabránit i rakovině

Výzkumníci se shodují, že výskyt rakoviny hodně souvisí s nutričními faktory. Chcete-li této nemoci zabránit, měli byste dbát na přísun širokého spektra potravin bohatých na živiny, které chrání buňky těla před poškozením. Které to jsou? Smlsněte si na výborném ovoci!

Dieta bohatá na ovoce i zeleninu může pomoci chránit před mnoha druhy rakoviny. Lidé, kteří jedí nejméně čtyři porce ovoce denně, prý vykazují o 50 procent nižší riziko výskytu tohoto onemocnění! Ne, to není sen. Je jen třeba vědět, co si vlastně na svůj stůl přidat.

Červená jablka

Výzkumníci zjistili, že rudé plody, třeba červená jablka, chrání proti rakovině prsu. Vitaminy v ovoci a zelenině s červenou slupkou mohou účinně inhibovat produkci bílkovin podporujících toto onemocnění a potlačit reakci nádorů na ženské hormony. Tím se riziko rakoviny snižuje.

Mango

Vědci jsou si také jistí, že ženy, které jedí více manga, se rakoviny prsu nemusí tolik obávat. Americké univerzity, jež se zabývaly studiem polyfenolů zaměřených na bioaktivní složky nazvané třísloviny (zabraňují progresi rakoviny), mají jasno. Kyselina tříselná, jejíž domovinou je právě mango, narušuje cyklus dělení buněk a tím před rakovinou chrání.

Citrus

Citrusové plody, které jsou bohaté na vitamin C, jako jsou třeba pomeranče, grapefruity či citrony, zabraňují tvorbě nitrosaminů, což je skupina dusíkatých látek majících kancerogenní účinek (mohou vést ke vzniku rakoviny).

Hloh

Hloh působí blahodárně na oběhový systém, snižuje vysoký krevní tlak, upravuje arytmii a má také uklidňující účinky. Teď se navíc prokázalo, že inhibuje růst rakovinných buněk a je bohatý na již zmíněný vitamin C. Hloh je přitom běžně používán coby předkrm pro zlepšení trávení a snížení krevních lipidů. Souběžně s tím působí preventivě proti rakovině ženského reprodukčního systému, rakovině žaludku a prsu.

Kiwi

Kiwi je něco jako převlečené „céčko“. Má ho třikrát víc než jablko a 60krát víc než hrozny. Proti rakovině prý bojuje „jako ďas“!

Avokádo

Avokádo obsahuje lutein, vitamin E, hořčík a mononenasycené (zdravé) tuky. Toto ovoce chrání proti rakovině úst, prsu a prostaty a zlepšuje tón pleti. Také podporuje vstřebávání živin. Tak zkuste avokádovou pomazánku nebo pesto!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat