Prostreno.cz

Při dietě bez sacharidů tělo spaluje mnohem rychleji

Omezení příjmu sacharidů někteří odborníci kritizují kvůli tomu, že je to strava pro člověka nepřirozená. Ale jako metoda hubnutí je to dieta účinná a může pomoci rychle zhubnout. Fyziologové z Bostonu totiž metabolickým měřením zjistili, že lidé dodržující stravu s omezením příjmu sacharidů nejenže spálí denně více energie, ale jejich tělo produkuje méně hormonu ghrelinu, který může za pocity hladu.

Strava obsahující velké množství sacharidů způsobuje velké výkyvy v hladině krevní glukózy, takže tělo více používá inzulin, který souvisí s produkcí hladového hormonu ghrelinu.

Začarovaný kruh

Tím se startuje začarovaný kruh, kdy člověk konzumuje více a častěji, aby hlad ukojil, ale tělo nadbytek glukózy ukládá do tukových tkání.

Všechno se podle autorů opírá o tzv. sacharidovo-inzulinový model. Strava bohatá na sacharidy prudce a rychle zvyšuje hladinu krevní glukózy, tělo reaguje produkcí inzulinu, který hladinu sníží tím, že glukózu začne „posílat“ do tukových tkání.

Jenže poté prudce klesne hladina krevní glukózy a vyloučí se hormon hladu (ghrelin), který člověka donutí jíst. A pokud si dá opět sacharidy – pečivo, těstoviny, obiloviny, brambory apod. – celý cyklus se rychle opakuje. Tělo se obaluje tukem.

Není energie jako energie

Podle autorů z Bostonu je přitom nízkosacharidová dieta účinnější než jiné modely omezování příjmu kalorií. U dvou osob, které se rozhodnou zbavit tukových polštářů, přičemž jedna drží stravu s omezeným příjmem sacharidů, zatímco druhá normální jídelníček bez vyloučení sacharidů s omezeným příjmem kalorií, první osoba za tři roky zhubne až o devět kilo víc.

„Naše studie odporuje obecnému názoru, že všechna přijatá energie vázaná v jakémkoli typu stravy je pro těla stejná,“ míní doktorka Cara Ebbeling z Bostonské dětské nemocnice.

Zdroj: www.dietarytips.com, www.fitnessmag.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat