Prostreno.cz

Tipy, jak zařadit do jídelníčku více bílkoviny

Strava bohatá na bílkoviny je nejenom zdravá, ale také vhodná pro hubnutí! Nevíte si rady, kde proteiny hledat a jak je zařadit do běžného jídelníčku? Nechte se inspirovat těmito tipy!

Bílkoviny neboli proteiny jsou pro člověka velmi důležité, jelikož představují základní stavební látku lidského těla. Doporučená denní dávka se přitom liší. Jiný příjem je vyžadován ve stravě aktivních sportovců a odlišnou hodnotu zase potřebují děti či senioři. Tuto cennou látku najdete v mnoha různých potravinách, které jednoduše zařadíte do jídelníčku.

Proč člověk potřebuje protein?

Jídlo, které obsahuje dostatek bílkovin, zajišťuje pocit sytosti na delší dobu. V kombinaci s vlákninou je to ideální stav, pokud se snažíte nějaké to kilo shodit. Protein navíc pomáhá udržet hladinu cukru v krvi na uzdě, a tím zmírňuje chuť na sladké.

Proteiny jsou složeny z aminokyselin. Ty jsou zase potřebné pro tvorbu neurotransmiterů v mozku, z nichž nejrozšířenější je serotonin, který je důležitý pro regulaci spánku a dobrou náladu! Pokud tedy špatně usínáte, nebo máte sklony k depresi, zaměřte se na dostatečný příjem proteinů ve stravě.

Nutno dodat, že konzumace bílkovin automaticky nezaručuje svalnatou postavu, ale v kombinaci se správným cvičením pomáhá při budování vysněného těla. Navíc je zdravé svalstvo klíčem ke schopnosti těla bojovat s infekcí a onemocněním. Takže, kde proteiny hledat?

Tipy, jak do stravy přidat bílkoviny

Obohaťte svůj salát o quinou. Obsahuje totiž více bílkovin než sacharidů a navíc je velmi jednoduchá na přípravu. Spolehnout se můžete i na vajíčka! Mají vitaminů a bílkovin téměř na rozdávání, také jsou dostupná a rychle hotová. Máte rádi různé ovesné či cereální kaše? Obecně jsou tyto, na první pohled zdravé, pochoutky pouze plné sacharidů. Tuto snídani doplňte například o řecký jogurt a přidejte oříšky nebo semena, která mají vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků. A čím to všechno zapít?

Smoothie je určitě skvělý a populární doplněk stravy, nicméně velmi často mu chybí právě bílkoviny. Přidejte je tam ve formě proteinových prášků! Na trhu jich najdete nepřeberné množství. Nechte si poradit, který je pro vás ten pravý. Důležité proteiny dostanete do těla také tím nejjednodušším způsobem, a to konzumací masa.

Neholdujete-li mu, určitě vyzkoušejte tofu. V dnešní době si můžete dopřát i jeho ochucené varianty. Také vyměňte bílou rýži za hnědou, ta totiž obsahuje více bílkovin než ta bílá. Nezapomínejte však ani na luštěniny. Vaříte polévku, připravujete boloňské špagety? Dejte do jídla červenou čočku, zvýšíte podíl bílkovin a na chuti to nejde téměř znát. Když vás začne honit mlsná, udělejte si super zdravou svačinu!

Jednoduše v mixéru smíchejte oříšky se sušeným ovocem, zakápněte medem a vytvarujte si z této směsi koule. Ty uschovejte v lednici. A co když nestíháte, ale dali byste si oběd, díky kterému splníte svůj limit bílkovin? Zaběhněte do supermarketu, nakupte oblíbenou zeleninu a přidejte plechovku tuňáka.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat