Prostreno.cz

Pusťte si koriandr do kuchyně. Překvapivě bojuje s neštovicemi

Otoky, vysoký cholesterol, průjem, nebo snad dokonce neštovice? S tímhle vším si poradí koriandr, bylinka z kuchyně!

Koriandr (Coriandrum sativum L.) je na indickém subkontinentu obecně známý jako „dhaniya“. Jedná se o bylinku, která je ve velké míře používána jako koření nebo dekorace pokrmů. Listy a ovoce mají rozpoznatelnou a příjemnou vůni a v kuchyni se zpracovávají syrové či š surové. Co od této rostlinky můžete očekávat?

Výživová fakta

Koriandr obsahuje jedenáct složek esenciálních olejů a šest typů kyselin (včetně kyseliny askorbové, lépe známé jako vitamin C). Zároveň se může pochlubit minerály, jako je fosfor, vápník, hořčík, draslík, sodík, stejně jako vitaminy A, B, C a K. Pokud si jej do pokrmů budete přidávat co možná nejčastěji, prospějete svému zdraví. Jak? Takhle!

Snížení zánětu kůže

Eukalyptol, jedna z jedenácti složek esenciálních olejů, a kyselina linolová mají antirevmatické a antiartritické vlastnosti. Pomáhají snižovat otok způsobený těmito dvěma stavy. Výzkumníci také odhalili protizánětlivé vlastnosti koriandru. A protože některé složky v něm obsažené pomáhají vyvolat močení, uvolňují tak přebytečnou vodu z těla.

Léčba kožních poruch

Dezinfekční, detoxikační, antiseptické, antifungální a antioxidační vlastnosti koriandru jsou ideální pro léčbu kožních onemocnění, jako je ekzém, suchá pleť a houbové infekce. Koriandrový olej byl také patentován pro své protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Tento počin má na svědomí doktor Matthias Augustin z Univerzity Medical Center Freiburg v Německu.

Zkrocení hladiny cholesterolu

Kyseliny přítomné v koriandru, jmenovitě kyselina linolová, olejová, palmitová, kyselina stearová a askorbová (vitamin C), jsou velmi účinné při snižování hladin cholesterolu v krvi, jak uvádí odborný magazín Journal of Environmental Biology. Tyto zázraky také snižují hladinu špatného cholesterolu podél vnitřních stěn tepen a žil, což může vést k závažným kardiovaskulárním problémům. Mezi ty patří srdeční záchvaty, ateroskleróza a mrtvice.

Působení proti průjmu

Složky esenciálních olejů, které se nacházejí v koriandru (borneol a linalool), pomáhají při trávení a správném fungování jater. Zároveň působí proti průjmům. Koriandr je také stále oblíbenější jako prostředek prevence nevolnosti, zvracení a žaludečním poruchám. Jeho bohatství bioaktivních sloučenin představuje přínosy pro zdraví – každým coulem.

Uvedená bylinka také reguluje krevní tlak, léčí vředy v ústech, zabraňuje chudokrevnosti, vykazuje antialergické vlastnosti, chrání proti salmonelám, zlepšuje zdraví kostí, pomáhá při trávení a léčí neštovice. Řekli byste to do něčeho, co zdobí talíř?





Celkem 0 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat