Prostreno.cz

Polozelený čaj oolong je zbraň proti škodlivému cholesterolu

Chcete předejít tvorbě zubních kazů a zároveň něco udělat pro své srdce i paměť? Není nic snazšího. Stačí jen uvařit vodu a připravit si čínský čaj, který navíc zreguluje cholesterol a přispěje k léčbě alergických vyrážek.

Že jste o tomto nápoji, jenž se pěstuje od poloviny 19. století, ještě nikdy neslyšeli? Trochu vás s ním seznámíme. Oolong je vlastně označení pro skupinu čínských a tchajwanských čajů z rostliny Camellia sinensis, jejichž odrůdy se považují za polozelené nebo žlutozelené, protože mají poněkud zvláštní míru oxidace. Už to je hodně zajímavé, nemyslíte? A jejich výhody zrovna tak! Co naleznete v každém šálku takového životabudiče?

Lahodná zbraň proti škodlivému cholesterolu

Ze statistik jasně vyplývá, že až 50 % Čechů má vysokou hladinu cholesterolu, což je podle odborníků naprosto „havarijní stav“. Znamená to tedy, a to úplně bez legrace, že nad polovinou tuzemské populace visí hrozba v podobě onemocnění kardiovaskulárního systému. Existuje nějaká prevence? No jistě, třeba zdravý jídelníček, fyzická aktivita a pravidelné popíjení „tchajwanského horkého nápoje“. Již několik nezávislých studií totiž upozornilo na to, že látky v něm obsažené zabraňují usazování cholesterolu, přičemž snižují riziko srdečních a cévních chorob o celých 20 %.

Dentální zdraví a úsměv jako z reklamy

Také bytostně neradi chodíte k zubaři a s hrůzou očekáváte, kolik kazů se od poslední návštěvy objevilo? O důvod víc, proč si oolong dopřávat dennodenně. Díky tomu, že má silné antibakteriální vlastnosti a nachází se v něm skutečně vysoký podíl antioxidantů, podporuje kondici ústní dutiny a posiluje zubní sklovinu. Zároveň mírní nadměrnou kyselost slin, která ve vašich ústech může nadělat pořádnou paseku.

Konec ekzému a kožním nedokonalostem

Není žádným tajemstvím, že vitaminy C a E jsou nejlepší výživou pro pokožku. A právě množstvím těchto živin spojovaných s dokonalým zevnějškem polozelený nápoj praská ve švech! Už to samo o sobě zní jako pádný důvod, proč se po něm ve specializovaném obchodě poohlédnout. Navíc závěry jistého britského výzkumu naznačují, že několikatýdenní „užívání“ tohoto aromatického medikamentu dokáže léčit i alergickou dermatitidu.

Neomylná paměť a zdroj energie

Potřebujete dobít baterky, ale na další šálek kávy už nemáte ani pomyšlení? Vzpružte se oolongem. I v jeho složení naleznete dávku kofeinu, který vás „postaví na nohy“. Je rovněž prokázáno, že tento čaj nejenže zlepšuje bdělost a výkonnost, ale posiluje i poznávací funkce, do nichž patří schopnost učení, koncentrace, paměť i rychlost myšlení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat