Prostreno.cz

Bylinky, které pomohou během menopauzu

Menopauza je přirozenou součástí života každé ženy. Jedná se o normální vývoj, který označuje konec reprodukční doby. Toto období však představuje mnoho tělesných i duševních změn, se kterými není lehké se vypořádat. Které bylinky pomohou?

Podle vědeckých studií si až 80 % žen procházejících menopauzou stěžuje na návaly horka a noční pocení. Ani jedno není příjemné. Co nebo koho přivolat na pomoc?

Ženšen

Ženšen je považován za jednu z nejlepších bylin pro menopauzu. Podporuje vitalitu a dobrý spánek, krotí návaly horka. Tato bylinka je také používána k posílení imunitního systému, zároveň pomáhá uklidňovat mysl, a to díky navýšení počtu neurotransmiterů. Konkrétně u problémů se spánkem je doporučená dávka 750 mg denně. Je však třeba si uvědomit, že ženy s vysokým krevním tlakem by ženšen užívat neměly.

Ploštičník větevnatý

Mezi všemi bylinami doporučovanými pro menopauzu vyniká ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa) neboli black cohosh. Směle se dá tvrdit, že krotí příznaky menopauzy jedna radost. Účinně léčí návaly horka a tím snižuje pravděpodobnost úzkosti a deprese. Ale pozor. Snažte se užívat 80 mg denně, ne více. Při větším množství se dostavují vedlejší účinky, jako je nevolnost, zácpa a další problémy.

Šalvěj

Ano, i šalvěj je v tomto směru velmi užitečná. Také snižuje frekvenci návalů horka a přispívá k celkové pohodě, přičemž existuje mnoho doplňků stravy, které jsou vyráběny ze šalvějových listů. Co se týče čaje, jsou doporučovány 2 až 3 šálky denně, nicméně šalvěj není vhodné užívat dlouhodobě. A co vedle uvedených bylinek pomáhá?

Sója

Pokud jde o zmírnění menopauzálního nepohodlí, tak sójové extrakty patří k účinným způsobům, které zajišťují lepší osobní komfort. Sója, jež je bohatá na isoflavony, dodává tělu estrogen, čímž zmírňuje příznaky, jako je špatná paměť a únava. Proto se i vy snažte konzumovat doplňky, které jsou vyrobeny ze sójových bobů. (Jsou zcela bezpečné.)

Jak dosáhnout nejlepších výsledků?

Při menopauze žena podstupuje několik změn v životním stylu. Vždy je vhodné poradit se s lékařem a svěřit se mu s konkrétními zdravotními potížemi. Co se týče bylinek, tak ty mohou nejlépe sloužit v kombinaci s pravidelnou jógou a meditací.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat