Prostreno.cz

Na bolesti v krku i trávicí problémy povolejte anýzový čaj

Anýz má velmi rozpoznatelnou chuť podobnou lékořici, estragonu a fenylu, a přestože ho někteří lidé „nemusí“, zůstává velmi populární. Co se s vaším tělem stane, když budete popíjet anýzový čaj?

Anýz byl tisíce let kultivován a široce používán na Středním východě a v oblasti Středozemního moře, a to jako kulinářská přísada i součást přírodních zdravotních postupů. V jaké souvislosti? Anýzový čaj se připravuje se semen a listů rostliny, která nese vědecký název Pimpinella anisum. Již dávno se vědělo, že tenhle nápoj působí zázračně v několika oblastech. Jakých?

Pomoc při trávení

Jedno z nejstarších použití anýzového čaje? Účinné projímadlo! Popíjení tohoto čaje při zácpě je velmi užitečné, neboť anýz rychle stimuluje pohyby tlustého střeva.

Zmírnění zánětu

Anýzový čaj obsahuje řadu účinných látek a protizánětlivých sloučenin, které z něj činí uklidňující a relaxační nápoj. Vhodný je u stavů, jako je artritida, dna, bolesti hlavy a chronická zranění.

Zesílení imunitního systému

S antivirovými a antibakteriálními látkami v silných semenech anýzu si není radno zahrávat. Přítomné antioxidanty, které se nacházejí v anýzovém čaji, posilují imunitní systém jedna radost. Špatná zpráva pro viry a bakterie!

Léčba respiračního onemocnění

Uvedený čaj, jenž funguje jako protizánětlivý prostředek, může potlačit podráždění v dýchacích cestách. Zároveň uklidňuje bolest v krku a současně neutralizuje základní infekci nebo patogen způsobující příznaky nemoci.

Pomůcka při kojení

Anýzový čaj může zvýšit produkci mléka a laktaci, což je zpráva, kterou oceňují maminky, jež se snaží kojit své miminko co nejdéle.

Stimulace chuti k jídlu

Voňavý čaj z této bylinky podporuje chuť k jídlu a také pomáhá lidem, kteří se zotavují z chirurgického zákroku nebo nemoci. Uvedený nápoj je užitečný je i těm, kdo trpí poruchou příjmu potravy.

Zachování hormonální rovnováhy

Anýz účinně reguluje výkyvy hormonů v těle a tím pomáhá například od příznaků PMS.

Vedlejší účinky

Existují některé nežádoucí účinky, na které byste měli být upozorněni ještě před tím, než anýzový čaj zahrnete do své stravy. Jsou známé alergické reakce a možné komplikace v těhotenství. Vzhledem k tomu, že anýz může částečně napodobit estrogen v těle, je možné, že kvůli němu budou méně účinné hormonální léky, například antikoncepce.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat