Prostreno.cz

Skrytá kukuřičná alergie dokáže hodně potrápit

Pokud trpíte alergií na kukuřici, nemusíte to odhalit hned. Je totiž poměrně obtížné uvedený neduh diagnostikovat, což mnohé může donutit k vyloučení různých jídel ze stravy. Jak se vůbec tento druh alergie pozná?

Při alergii na kukuřici je nutné se vyhýbat jakýmkoli potravinám, které by mohly obsahovat kukuřici, kukuřičné pyré nebo kukuřičný extrakt. Že to není jednoduché? No tak to v každém případě, neboť se jedná o velmi dlouhý seznam potravin od lepku a piva po různé omáčky, marinády a dipy. Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy se totiž nachází v mnoha potravinách, do kterých by to člověk ani neřekl.

Kukuřici, tedy robustní trávu dorůstající výšky nejčastěji 0,5 až 6 metrů, není třeba představovat. Výborná je jen tak vařená, omaštěná máslem, nebo také grilovaná. Své místo nachází i v polévkách, salátech či špízech. Nic z toho si však jistá skupina lidí radši nedá. Proč?

Jak poznat, že je kukuřice nepřítel?

Příznaky tohoto druhu alergie jsou přinejmenším trochu zvláštní. Nečekejte opuchlá ústa nebo svrbící jazyk. Obvykle si postižení stěžují na „neurotické" příznaky, jako jsou migrény, ospalost, nespavost, slabost, různé neurčité bolesti, přecitlivělost, podrážděnost a neklid. Není tedy jednoduché s jistotou tvrdit, že kukuřice je nepřítel. Ale když už je věc jasná, může se přistoupit k formální léčbě.

Úspěch se slaví jak s homeopatickou medicínou, tak běžnými antihistaminiky. Pokud máte pocit, že „do klubu“ alergiků na kukuřici patříte taky, věřte, že lze sáhnout i po lécích, které slibují rychlou úlevu. Mezi ty patří Claritin či Fenistil. V každém případě se však zaměřte hlavně na prevenci.

Život s nástrahami

Jako u každé alergie platí, že kdo se vyhne případným spouštěčům, ten vyhrává. Nejlepší způsob, jak se chránit, je věnovat pozornost etiketám potravin. Je také vhodné přizpůsobit svoji stravu tak, aby se kukuřice držela od vašeho stolu co nejdál. V mnoha případech se tento zdravotní neduh časem vzdá, ztratí, nebo minimálně zeslabí svoji intenzitu. Nutno také podotknout, že i když existují některé dlouhodobé léčby alergií související s imunomodulací, tedy působením různých látek na podporu funkce imunitního systému, je to časově náročný a drahý proces.

Zdroj: www.firstaid.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat