Prostreno.cz

Jak na ovesnou kaši, kterou zbaští i chlap

Ovesné vločky a ovesná kaše jsou vhodnou pochutinou k snídani. Dokážou zasytit, obsahují spoustu vlákniny a navíc v sobě skrývají i minerály a vitaminy. Jenže, co si budeme namlouvat, pokud člověk není v kuchyni alespoň trochu kreativní, brzy ho chuť vloček může začít nudit.

Jak si tedy zdravou a vydatnou snídani v podobě ovesné kaše co nejvíce zpříjemnit? Máme pro vás pár tipů

Nejprve je dobré zamyslet se nad tím, s čím vločky vlastně svaříte. Samozřejmě, pokud vám jde především o co nejnižší počet kalorií, neuděláte chybu, když základem vaší ovesné kaše bude čistá voda. Pak ovšem zkuste alespoň zapřemýšlet nad nějakou chutí, již byste pokrmu dodali. Vyzkoušet můžete například skořici.

Další variantou dietní vločkové snídaně je kaše z mléka. Pokud počítáte kalorie, sáhněte po nízkotučném. Ovšem pokud vám na nějaké té kalorii po ránu zas tak nesejde, dopřejte si mléko polotučné – kaše bude krémovější a chutnější.

Jak dodat ovesné kaši ovocnou chuť a sladkost, aniž byste museli použít cukr? Namísto vody nebo mléka svařte vločky ve 100% džusu (můžete jej samozřejmě zředit vodou, pokud by se vám chuť zdála příliš silná; 100% džus však volte raději než nápoj s nižším obsahem ovocné složky – neobsahuje tolik přidaného cukru). K vločkám se skvěle hodí jablečný džus, ale pokud chcete vyzkoušet nějakou exotickou chuť, sáhněte třeba po ananasovém.

Když už víte, s jakou tekutinou vločky svaříte, je na čase poohlédnout se po nějaké další chuti, respektive přísadě, kterou ke kaši během vaření přidáme.

Chybu nemůžete udělat se sušeným ovocem – přidáte-li je do hrnku současně s vločkami, hezky nasákne a bude jemné a měkké.

Jestliže se rozhodnete pro ovoce čerstvé, pamatujte, že byste je neměli vařit tak intenzivně jako sušené. Zničili byste totiž cenné vitaminy, a to by byla škoda. Proto ovoce přidejte až ke konci vaření, aby se pouze prohřálo.

V našich zeměpisných šířkách je sice stále poněkud netradiční, ale v anglosaských zemích patří k nejoblíbenějším pochutinám – řeč je o arašídovém másle. I když se to na první pohled může zdát nepravděpodobné, k vločkám se skvěle hodí – zamíchejte lžíci tohoto másla těsně poté, co kaši stáhnete ze sporáku. Nejenže docílíte originální chuti, ale navíc do své snídaně přidáte i proteiny.

A čím hotovou ovesnou kaši dozdobit? Tady již čistě záleží jen na vašich chutích – vločky samy o sobě patří k chuťově neutrálním pokrmům, a tak můžete být opravdu kreativní (jen pamatujte na to, s čím jste je svařili). K tradičním pochoutkám patří opět čerstvé ovoce, lehce opražené oříšky či mandle, strouhaný kokos, kousky tmavé čokolády, koření (již zmiňovaná skořice, ale třeba také mletý hřebíček či muškátový oříšek), případně med, javorový sirup nebo jogurt.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat