Prostreno.cz

První pomoc při nachlazení. Znáte 3 kroky, jak nad ním vyhrát?

Začíná to nenápadně – ráno se probudíte a škrábe vás v krku nebo se váš nos přemění na vodovod. Ideálně byste měli zůstat pár dnů doma a počkat, až se zas budete cítit zdraví. Jenže to si může dovolit jen málokdo. Jak tedy svému organismu pomoci v boji s nachlazením?

Chodit do práce, máte-li rýmu nebo slabý kašel, není žádná slast. Pokud se navíc budete i nadále zanedbávat, hrozí, že se z neškodného nachlazení vyvine vážnější onemocnění a vy nakonec strávíte nejméně týden na neschopence. Pokud si nemůžete (ať už kvůli práci nebo starostem o rodinu) vzít alespoň jeden den volno, během něhož byste se starali prakticky jen o sebe, alespoň se držte následujících tří kroků – váš organismus by se díky nim měl vyrovnat s oslabením rychleji.

1. Sáhněte po zinku

Řada vědeckých studií prokázala, že zinek dokáže poměrně významně zkrátit dobu, po kterou naše tělo s nachlazením bojuje. Některé výzkumy ovšem zdůrazňují, že aby byl zinek opravdu účinný, je nutné ho podat již v samotném počátku onemocnění – poté, co nachlazení propukne naplno, už vám příliš nepomůže (nicméně rozhodně neublíží, tedy za předpokladu, že se budete držet doporučeného denního dávkování, samozřejmě).

2. Myslete na odpočinek

Jak již bylo řečeno, jen málokdo z nás si může dovolit ten luxus, že kvůli škrábání v krku či rýmě zůstane den dva doma a pořádně se vyleží. Pokud nemáte horečku nebo se nepřidají další nepříjemné symptomy, není to vlastně až tak nutné (na druhou stranou je dobré i zvážit, zda náš stav neohrožuje naše kolegy nebo jim výrazně nevadí). Přesto byste svému tělu měli dopřát co nejvíce odpočinku – maximálně se vyhýbejte pobytu venku (stačí cesta z práce a do práce, případně na nákup, pokud není nikdo, kdo by zásoby zajistil za vás) a večer jděte co nejdříve spát.

3. Pijte, pijte, pijte

Je nutné, abyste svůj organismus dostatečně hydratovali. To samozřejmě dokáže nejlépe čistá voda nebo čaj (ideální jsou bylinkové a ovocné, případně zelený). Skvělým tipem je například čaj zázvorový, který dodá organismu nejen potřebné tekutiny, ale navíc ho i pěkně prohřeje. Kromě toho působí zázvor protizánětlivě a pomáhá s posilováním imunity.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat