Prostreno.cz

Klouby v zimě opravdu trpí

Jak reagují vaše klouby na to, jakmile teploty klesnou pod bod mrazu? Každý pohyb vám způsobuje bolestivá muka? Možná je to tím, že trpíte nedostatkem vitaminu D. Nebo si na talíř nakládáte až příliš!

Máte pocit, že zatímco zbytek roku se klouby „ozývají“ jenom občas, v zimním období vás bolí častěji a mnohem intenzivněji? Ano, takové věci se skutečně dějí. Jen nikdo s jistotou neví, co za tím stojí. Existují pouhé teorie, jež se tuto záhadu snaží objasnit. Proč máte tedy během nejchladnějších měsíců v roce potíže s pohybovým aparátem? Odborníci se domnívají, že na vině jsou tyto faktory.

Zvýšená citlivost jako následek počasí

Jednou z hypotéz, s níž se experti netají, je ta, že chlad zvyšuje citlivost nervových vláken umístěných v kloubním pouzdře. Vlivem změn, respektive poklesu atmosférického tlaku, jsou pak tato vlákna napínána, což následně vede k bolestem a celkovému nepohodlí. Svou troškou do pomyslného mlýna přispívá i expanze kapalných a plynových molekul v těle, jež tlačí na okolní nervy. Když se to prý sečte dohromady, nepříjemná svízel je na světě. Z toho vysvětlení vám jde hlava kolem? Možná vám bude mnohem věrohodněji znít další tvrzení…

Více jídla, méně pohybu

Lenost a nedostatek fyzické aktivity, ovšem větší chutě k jídlu a dvojnásobné porce? Takovému „zlozvyku“ nízké teploty jenom nahrávají. Ostatně, komu by se také chtělo brázdit běžecké stezky, když se venku „čerti žení“? Jenže nulový pohyb ochabuje svaly, které klouby podporují. Ďábelské dílo pak dokoná hrozící nadváha, jež mnohonásobně zatěžuje kyčle i kolena.

Deprese a stres? Počítejte je mezi viníky

Vzhledem k tomu, že příliš slunečních paprsků si v momentálním období neužijeme, řadě jedinců chybí v organismu vitamin D. Ten, jak známo, usnadňuje vstřebávání vápníku, čímž posiluje kosti i klouby. Tato živina zároveň stimuluje „výrobu“ hormonu serotoninu, který je spojován s pocity štěstí. I vy na sobě pozorujete, že jste věčně pod tlakem? To je špatně, neboť stresový hormon kortizol nahrává bolestivým zánětům – a nejen kloubů. Je třeba uvést se do klidu!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat