Prostreno.cz

Tři plody z přírody. Triphala může být klíčem na rakovinu

Hubnete a chytáte se každé berličky? Pak vás nejspíš bude zajímat, který přírodní prostředek napomáhá ke spalování tuků, ale také vyniká protizánětlivými vlastnostmi. Stane se vaším favoritem?

Silná trojka, kterou milují lidé po celém světě? Triphala je složení tří plodů z přírody. Jsou to amalaki (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia belerica) a haritaki (Terminalia chebula). Ačkoli jste o této kombinaci tří léčivých rostlin a jejich plodů původem z Indie neslyšeli, jedná se o tradiční ajurvédskou medicínu a jeden z nejstarších lékařských systémů, který vznikl před více než 3000 lety. Co všechno umí?

Protizánětlivé vlastnosti

Triphala obsahuje řadu antioxidantů, které v těle plní ochranné funkce. Obsahuje vitamin C, flavonoidy, polyfenoly, taniny a saponiny a další silné rostlinné sloučeniny. Tyto sloučeniny pomáhají bojovat s oxidačním stresem způsobeným volnými radikály, což jsou molekuly, které mohou poškodit buňky a přispívat k chronickým onemocněním.

Bylo prokázáno, že diety s vysokým obsahem antioxidantů snižují riziko srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny, cukrovky a předčasného stárnutí. Navíc ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že triphala snižuje záněty a poškození způsobené artritidou a zároveň zlepšuje atletický výkon.

Možné účinky proti rakovině

Výzkumníci naznačili, že triphala má vysokou hladinu silných antioxidantů, jako je kyselina galová a polyfenoly. Proto se hovoří o tom, že tenhle zázrak přírody může být zodpovědný za své působení proti rakovině. Bylo například prokázáno, že inhibuje růst lymfomu, jakož i rakoviny žaludku a pankreatu u myší. Uvedený bylinný prostředek také indukoval úmrtí buněk rakoviny tlustého střeva a prostaty, tedy aspoň v laboratorních studiích. Přestože tyto výsledky jsou slibné, pro hodnocení bezpečnosti a účinnosti jsou potřebné další studie.

Ochrana před zubním onemocněním a dutinami

Triphala prospívá i zubnímu zdraví, a to několika způsoby. Má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, jež pomáhají předcházet tvorbě plaků, časté příčině zánětu dásní. Jedna studie u 143 dětí potvrdila, že vyplachování úst vodou obsahující extrakt z triphaly snižuje tvorbu plaků a růst bakterií v ústech.

Pomoc při hubnutí

Výsledky některých studií jsou optimistické, i co se snižování tělesné hmotnosti týče. Triphala prý napomáhá při ztrátě tuku, zejména v oblasti břicha.

Přírodní laxativum

Triphala byla používána již od starověku, a to jako přírodní léčba trávicích problémů, jako je například zácpa, ale i plynatost nebo bolesti břicha. Bylo také prokázáno, že tento přírodní lék redukuje střevní záněty a opravuje poškození střev.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat