Prostreno.cz

Obyčejné koření, které užívejte po léčbě antibiotiky

Antibiotika pomáhají i škodí. Právě je užíváte a přemýšlíte, jak se po léčbě dát dohromady? Tělu rozhodně prospěje, když do svého denního režimu zařadíte jedno velmi známé a běžně využívané kuchyňské koření! Které to je?

Antibiotika bojují proti bakteriálním infekcím, zároveň však se škodlivými bakteriemi ničí i ty prospěšné, což s takovým střevem pořádně zamává. Dopřejte mu ozdravnou kúru a sáhněte po oblíbeném koření!

Báječný sám o sobě

Kmín kořenný, někdy uváděný také pod názvem kmín luční, působí proti nadýmání a křečím trávicího traktu. Podporuje činnost jater a žlučníku, krotí přítomnost plísní ve střevech, tlumí kašel, astma i bolesti hlavy, má antibakteriální účinky a obnovuje mikroflóru po užívání antibiotik.

Na zdraví!

Je tak běžný a rozšířený, že byste ho za prostředek účinkující po léčbě ATB možná nepokládali. A to je považován za léčivou bylinu již od 9. století, kdy ho nechal císař Karel Veliký zapsat do jednoho z nejvýznamnějších děl středověké Evropy Capitulare de villis. Od té doby je rozšířeným kořením, které již v dávných dobách zlepšovalo stravitelnost pokrmů. Na svědomí to má éterický olej obsažený v semenech, který zlepšuje prokrvování sliznic žaludku. Zároveň uvolňuje hladké svalstvo dutých orgánů a je lehce žlučopudný. Kromě aplikace oleje je možná i kúra, při které se pije nálev ze semen kmínu.

Čaj pro obnovu organismu

Léčitelé v tomto směru doporučují čaj, který obsahuje 40 gramů semene kmínu, 20 gramů řebříčku s květem, 20 gramů řepíku lékařského, 20 gramů bukvice lékařské a 20 gramů fenyklových semen. Čajovou lžičku směsi přelijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte čtvrt hodiny louhovat. V rámci kúry po užívání antibiotik se pijí tři až čtyři šálky denně po dobu čtyř týdnů.

Další prospěch z kmínu

Kmín si evidentně rozumí i s jinými kořeními a bylinkami. Studie například potvrdily, že fenykl či anýz s kmínem je užitečný při snižování plynatosti a křečí u lidí s poruchou trávení. Kmín v kombinaci s mentolovým olejem léčí syndromu dráždivého tračníku, který způsobuje řadu příznaků, a to včetně nadýmání, plynatosti, průjmu nebo zácpy. V dávných dobách se toto koření užívalo i ke zmírnění menstruačních příznaků a jeho účinky byly užitečné při uklidňování svalů dělohy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat