Prostreno.cz

Kávička po obědě znamená problémy večer

Bez kafíčka po obědě si to vůbec neumíte představit, stejně jako nepohrdnete ani skleničkou alkoholu k večeři? Pokud máte navíc ve zvyku po večerech cvičit, děláte všechno proto, abyste se vůbec nevyspali. Jak to?

Míváte potíže s usínáním, nebo se v průběhu noci často budíte? Stejně je na tom každý druhý našinec. Ano, přesně taková je statistika tuzemských spánkových poruch, s nimiž dle odborníků úzce souvisí také nadváha, deprese, vysoký krevní tlak či kardiovaskulární choroby. Jak vidno, otázka, proč se vám kvalitní odpočinek obloukem vyhýbá, je s ohledem na vyjmenovaná rizika poměrně zásadní. Jenže co když si za všechno můžete sami? Pokud se vás týkají tyto návyky, bohužel se to nedá vyloučit.

Sklenka k večeři jako hodně špatný nápad

Nedávná americká studie zrealizovaná Missourskou západní státní univerzitou odhalila hodně šokující fakta. Z jejích závěrů jednoznačně vyplývá, že bezmála 30 % dospělých jedinců vnímá alkohol jako spolehlivý „prášek“ pro lepší snění. Metla lidstva má ale paradoxně zcela opačné účinky! Pravdou je, že čím více má organismus napilno s jeho odbouráváním, tím později přichází REM fáze spánku, což úplně rozhodí biologické hodiny. Tedy alespoň podle expertů z výše uvedené instituce, kteří před konzumací alkoholu ve večerních hodinách varují.

Kafíčko po obědě? To si také odpusťte

Všichni víme, že černé zlato je skvělým nakopávačem, když jeden „mele z posledního“. Pokud se ale na dno šálku s voňavou vzpruhou rádi díváte i o polední pauze, nedivte se, že noční sova je proti vám břídil. Američtí specialisté působící na Michigan Hospital's Sleep Disorders & Research Center se na základě své studie domnívají, že „požití“ kofeinu šest až osm hodin před ulehnutím snižuje délku dřímoty, přičemž významně narušuje i její kvalitu. Není tedy důvod, proč ještě o půlnoci bloumáte po bytě, právě tady?

Sport? Ano, ale pozor na jeho načasování

Chodíváte si večer zacvičit? Nic proti vašemu odhodlání, ovšem vidina štíhlých křivek pravděpodobně může za to, že se vůbec nevyspíte. Sport totiž doslova rozpumpuje tělo, prokrví svaly a zaktivuje takzvaný sympatický nervový systém, jenž je zodpovědný za zvýšenou srdeční aktivitu. Tušíte správně, že takový stav rozhodně není vhodné navozovat pár hodin před tím, než hodláte skočit do pyžama. Nechte si tedy fyzickou aktivitu raději na odpoledne, uvidíte sami, že to vašemu nočnímu odpočinku jenom pomůže!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468147/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat