Prostreno.cz

Cvičením proti demenci. Vědci jsou jednoznačně pro

Nový výzkum naznačuje, že fyzická aktivita v pozdějším životě může pomoci zachovat myšlení. Proti demenci se tak od dnešního dne bojuje cvičením!

Studie, jejíž součástí byl rozbor mozku jedinců s demencí poté, co dotyční zemřeli? Jedinečná! A vědci se díky těmto poznatkům nestačili divit. Podle nich cvičení může pomoci snížit riziko a dokonce zlepšit příznaky řady chronických problémů. Mezi tyto stavy patří diabetes typu 2, hypertenze, srdeční onemocnění a deprese. Nový výzkum zveřejněný v časopise Neurologie zkrátka a dobře potvrdil, že pohyb jednoznačně chrání před demencí.

Výzkumníci si stojí za tím, že vyšší úrovně fyzické aktivity u starších dospělých mohou poskytnout kognitivní rezervu nebo schopnost udržovat kognitivní funkci, i když degenerativní změny v mozku by jinak vedly ke zranění nebo demenci.

Nemusí pršet, hlavně, když kape!

„Tyto výsledky jsou povzbudivé zejména u lidí, kteří mohou trpět Alzheimerovou chorobou,“ říká Aron Buchman, spoluautor studie a zároveň profesor neurologických věd na Univerzitě Rush Medical Center v Chicagu. „I když neexistuje žádná léčba patologií Alzheimerovy choroby, tato studie naznačuje, že zachování aktivnějšího životního stylu může vyvrátit některé škodlivé účinky této nemoci,“ dodává zmíněný odborník s tím, že aktivita se jeví jako způsob, který bojuje proti negativním změnám v mozku, k nimž dochází na celulární úrovni. A to vlastně celé probíhalo?

Pohyb jako základ všeho

Tento nový výzkum je součástí projektu Rush Memory and Aging, který začal již v roce 1997. Starší lidé s demencí každý rok souhlasili s podrobným klinickým hodnocením a darováním svého mozku, celé míchy a vybraných nervů a svalů po své smrti. Na rozdíl od většiny studií je tento výzkum jedinečný v tom, že sledoval účastníky nejen za jejich života, ale i dlouho po něm, což umožňuje výzkumníkům analyzovat vztah mezi klinickými opatřeními shromážděnými na konci života jednotlivců a fyzickými změnami, které se dějí v mozku. Nutno také podotknout, že studie se zúčastnilo 454 účastníků průměrného věku 90 let.

K zaznamenávání denní aktivity účastníci nepřetržitě nosili monitory pohybu, a to po dobu přibližně sedmi dnů. Kognitivní funkce byla měřena 19 testy, které každoročně vyhodnocovali vyškolení technici. Výzkumníci také sledovali motorické dovednosti (ty, které pomáhají s pohybem a koordinací) a vyhodnocovali je s pomocí globální scoringové stupnice.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat