Prostreno.cz

Byliny vhodné na léčbu Crohnovy choroby

Vedle medicínské léčby se pacienti obracejí na byliny a doplňky, které pomáhají snižovat symptomy Crohnovy nemoci. Jak moc jsou účinné?

Pacienti trpící Crohnovou chorobou se potýkají s podvýživou, průjmem, křečemi a únavou, s čímž pomáhá gastroenterolog nebo dietetik. Jsou vám návštěvy v jeho ordinaci známé? Pak možná i přes jeho pomoc oceníte doplňkovou léčbu s pomocí bylinek a doplňků stravy.

Některé vědecké práce se opírají hlavně o účinek bylinek, jako je pelyněk a Boswellia serrata neboli kadidlovník pilovitý. Oba jmenovaní mohou pomáhat při zánětu střev, nicméně výzkumníci přiznávají, že je v tomto směru třeba dalších výzkumů. Ostatně, posuďte sami, o čem se na medicínském poli mluví.

Legalizace marihuany jako cesta ke zdraví

Zpráva v odborném časopise v Annals of Gastroenterology potvrzuje, že rostlina marihuany kanabis sativa prokazatelně zlepšuje zánět střev u lidí s Crohnovou chorobou. V této zprávě se dále uvádí, že změny v právních předpisech týkajících se léčivé marihuany by mohly lidem s Crohnovou chorobou pomoci.

Úleva od nepohodlí každým coulem

Extrakt z Boswellia serrata, tedy výše uvedeného kadidlovníku, se také nemíjí účinkem. Lékařské centrum americké Marylanské univerzity vysvětluje, že tenhle zázrak má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci s příznaky Crohnovy nemoci. Výzkumní pracovníci však varují, že se uvedený lék nemá užívat po dobu více než osm po sobě jdoucích týdnů, a také apelují, že by přípravek mohl interagovat s jinými léky a doplňky, které pacient přijímá.

Čínská léčba skrz Tripterygium wildfordii

Tripterygium wilfordii je jediný druh rodu Tripterygium, náležejícího do čeledi jesencovité vyšších dvouděložných rostlin. Bylo zjištěno, že tato tradiční čínská droga významně snižuje příznaky Crohnovy nemoci, o čemž se lékaři zmiňují v publikaci Digestive Diseases and Sciences. Příznaky této nemoci byly významně sníženy již během prvních osmi týdnů studie, kdy se pacientům podávala rostlina s tímto zvláštním názvem. Toužíte po něčem „obyčejnějším“? Tak i to není problém.

Studie zveřejněná v časopise United European Gastroenterology Journal poukazuje na to, že také doplňky obsahující vitamin D mohou zmírnit dysfunkci intestinálních bariér, která postihuje mnoho lidí s touto chorobou. Mezi další doplňky, které je třeba zvážit, patří vitaminy skupiny B. Mnoho lidí s Crohnovou chorobou má nedostatek B12, což může být spojeno s anémií. Lékaři doporučují i příjem železa, draslíku, a hořčíku. Suplementace hořčíku a draslíku mohou pomoci při zvracení, stejně jako při komplikacích pocházejících z chronického průjmu.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat