Prostreno.cz

Nedostatek vitaminu E provází i zhoršené vidění

Že „éčko“ znáte jen jako přísadu v kosmetických produktech? Pak vás asi překvapí, že tenhle vitamin má „v rukou“ i plodnost, imunitní reakce těla nebo prevenci mozkové mrtvice. Podle čeho poznáte, zda netrpíte jeho deficitem?

Vitamin E bývá často spojován se zpomaleným stárnutím i omezenou tvorbou vrásek. Je pravdou, že tato živina pokožce skutečně svědčí, neboť přispívá k neutralizaci volných radikálů. Zároveň stimuluje tvorbu kolagenu, napomáhá regeneraci a zlepšuje vzhled jizev. Ovšem nenechte se zmást, povinností má mnohem víc!

Záruka plodnosti i neoblomná obranyschopnost

Málokdo tuší, že uvedený vitamin napomáhá správné činnosti nervového systému. Rovněž hraje důležitou roli v metabolických funkcích, přičemž se podílí i na tvorbě reprodukčních buněk. Tenhle dobrý přítel zdraví a plodnosti také posiluje imunitu, pozitivně ovlivňuje stav krevních cév a poskytuje prevenci před mozkovou mrtvicí. Jak vidno, hladinku této potřebné látky je třeba si důsledně hlídat. A tím se vlastně dostáváme k zásadní otázce. Jak se dá odhalit, zda vám v organismu neschází? Dejte si pozor na tato varovná znamení!

Tmavé skvrny, které fakt nepotěší

Lze tón vaší pleti označit za nevyrovnaný? Tmavší skvrny se tvoří kvůli nadměrné produkci kožního barviva melaninu, zatímco se zvesela objevují na různých částech těla. Jedná se o velice nepříjemný jev, který negativně ovlivňuje psychiku a ničí sebevědomí. Víte o tom své? Pak by vás mohlo zajímat, že jde o ukázkový případ „éčkové nouze“. Právě proto se soustřeďte na obilné klíčky, ořechy, mandle, sóju, olivový olej, papriky, avokádo nebo špenát. To jsou ty správné bohaté zdroje, které napraví situaci!

Podezřelé emoční výkyvy. Na ty pozor

Mění se vaše psychické rozpoložení častěji než aprílové počasí? To nevěstí nic dobrého. Američtí vědci jsou na základě své studie přesvědčení, že lidé trpící nedostatkem vitaminu E jsou náchylnější k prudkým změnám nálad, přičemž mnohdy čelí i nevysvětlitelné podrážděností. Tito jedinci prý vykazují také zhoršené kognitivní funkce, neboť neustálé znepokojení negativně ovlivňuje kondici mozku. A to není žádná legrace.

Zhoršené vidění. To taky?

Není váš zrak, co býval? Noční slepota, jejíž odborný název zní nyktalopie, je vlastně nemoc oka, která se projevuje náhle zhoršeným nebo zaniklým viděním za šera. Pokud není příčinou dědičnost, pak jedním z viníků bývá deficit jmenované složky výživy. Tedy alespoň podle názoru odborníků, kteří poukazují i na to, že „éčko“ také poskytuje prevenci katarakty a makulární degenerace.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519051/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat