Prostreno.cz

Domácí prostředky proti zubnímu plaku

Zubní plak je nebezpečnou záležitostí, neboť vás může připravit o zuby i zdraví celé ústní dutiny. Jakými zbraněmi proti němu zabojovat? Zkuste to hřebíčkem, pomerančovou slupkou nebo aloe verou!

O zubním plaku slyšel bezpochyby každý, málokdo však tuší, co všechno tenhle nepřítel ústní dutiny mívá na svědomí. Jen tak ze zvědavosti, vy víte, že jde o vrstvu, v níž se usazují mikroorganismy způsobující rozklad sacharidů na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu, čímž nahrávají kazům? Plak také napadá vazivové tkáně, tudíž poškozuje upevnění zubů v kostech, přičemž poskytuje příhodné podmínky pro rozvoj zánětů a parodontózy. Jak se ho efektivně zbavit? Tyto alternativní metody mohou být jistým řešením!

Hřebíček, ten svede divy

Toto typicky vonící koření se většinou doporučuje na bolest, ovšem v puse se hřebíček uplatní i jinak. Můžete si z něj totiž vytvořit parádní domácí pastu, která si s výše zmíněným nešvarem hravě poradí. Jaký je postup? Budete potřebovat čajovou lžičku rozdrcených hřebíčků a trochu olivového oleje. Získanou směsí si pak čistěte zuby dvakrát denně. Tím zabojujete nejen proti plaku, ale i bakteriím, které jsou příčinou špatného dechu.

Pomerančové slupky. Jak na to?

Ano, pomeranče jsou pro lidský organismus nesmírně prospěšné, jelikož snižují pravděpodobnost srdečních chorob, zatímco předcházejí ledvinovým kamenům. Nutno dodat, že také prospívají očím, posilují kosti a zlepšují kvalitu pokožky. Jenže co jejich slupky? Pokud se jich zbavujete s tím, že se k ničemu nehodí, jste sami proti sobě. Tento „materiál“ totiž pomáhá odstraňovat nejen tmavé skvrny na zubech, ale i povlak, o němž se právě bavíme. Použijte tedy bílou stranu pomerančové slupky jako efektivní čistidlo s lešticím účinkem, nebudete litovat!

Aloe vera, multifunkční parťák do nepohody

Kdekdo má květinu se zelenými šlahouny spojenou výhradně s kosmetikou. Je pravdou, že tenhle poklad, jehož schopnosti se využívají tisíce let, zpomaluje tvorbu vrásek, napomáhá regeneraci kožních buněk a poskytuje pleti hloubkovou výživu. Zároveň zabraňuje tvorbě lupů, podporuje růst a činí vlasy odolnější před nepříznivými vnějšími vlivy. Tušili jste, že blahodárný nektar z této rostliny je antimikrobiální, takže eliminuje bakterie, což se v boji proti plaku jenom hodí? Navíc zastavuje i pálení žáhy, zatímco uklidňuje podrážděný žaludek.

Zdroj: názory autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130662/





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat