Prostreno.cz

Jak můžete používat černý olej při hubnutí

Černucha setá neboli kalonji či černý kmín je poměrně známá rostlina, jejíž semena se používají jako koření. O oleji, který se taktéž připravuje ze semen, se říká, že může snížit hmotnost, podpořit metabolismus a potlačit chuť k jídlu. Co je na tom pravdy?

Černý olej lze lisovat nebo extrahovat ze semen a je hustým zdrojem těkavých sloučenin a kyselin, včetně kyseliny linolové, olejové, palmitové a kyseliny myristové. O tomto oleji je známo, že má řadu účinků na tělo, zvláště co se týče úbytku hmotnosti.

Mnozí lidé černý olej přidávají na kari, dušená masa, polévky, saláty, chlebové směsi, některé sýry, pokrmy z drůbeže a smaženou zeleninu. Olej má poměrně silnou a pikantní chuť. Je důležité používat jen malé množství oleje nebo jednoduše smíchat celé semeno s jídlem, a to kvůli síle této koncentrované látky. Ačkoli černý olej je pravděpodobně používán více než 2000 let, jeho metabolické účinky se stávají populární až nyní.

Jak používat černý olej pro hubnutí?

Existuje mnoho různých způsobů, jak můžete konzumovat černý olej, mnoho z nich vám pomůže zhubnout. Přítomné B vitaminy podporují energetický metabolismus těla, což pomáhá zvýšit pasivní spalování tuků. Díky tomuto efektu dochází k úbytku kalorií.

Černý olej je navíc schopen potlačit chuť k jídlu. Pokud se pokoušíte snížit svůj celkový příjem kalorií, může tento zázrak představovat skvělý způsob, jak vydržet ve svém úsilí a konečně se dostat na vysněnou tělesnou hmotnost. A jak se vůbec černý olej konzumuje?

Mezi některé z nejoblíbenějších způsobů přijímání černého semenného oleje pro hubnutí patří smíchání čajové lžičky oleje do jogurtu nebo domácího salátového dresinku. Leckdo si jej nemůže vynachválit i jako přísadu pomerančového džusu. Doporučená dávka je mezi jednou až třemi lžícemi denně, ale je lepší začít s menším množstvím a sledovat reakci svého těla.

Nežádoucí účinky

Konzumujete-li až příliš tohoto černého oleje, můžete zaznamenat vedlejší účinky, jako jsou alergické reakce, hypotenze a komplikace v těhotenství. Zde je bližší vysvětlení.

Alergické reakce: Někteří lidé zaznamenávají kontaktní dermatitidu, když se dotýkají nebo konzumují černý olej. Při vnitřním požití také dochází k žaludečním nevolnostem nebo zvracení. Možné je i podráždění dýchacích cest.

Hypotenze: Je známo, že tento olej pomáhá udržet krevní tlak pod kontrolou, ale v kombinaci s jinými léky proti krevnímu tlaku může způsobit nebezpečný pokles na hypotenzní stav.

Těhotenství: Vzhledem k nedostatku výzkumu se těhotným nebo kojícím ženám nedoporučuje konzumovat černý olej pro úbytek hmotnosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat