Prostreno.cz

Zdravá střeva od začátku do konce

Říká se, že střeva jsou druhým mozkem těla. Dbát o jejich zdraví se vyplatí, navíc jejich správná funkce má přímý vliv na mnoho oblastí vašeho života, a to aniž byste to možná tušili! Jak poznat, že střevům něco chybí?

Můžete si představit celý trávicí systém jako velmi složitý ekosystém. Studie uvádí, že až 80 % imunitního systému, žijícího ve střevech, má vliv na plodnost, libido, tělesnou hmotnost, náladu, kognitivní funkci, vstřebávání živin, zdravou pokožku a autoimunitní onemocnění (1).

Proč střeva trpí?

Upínat pozornost k lidskému trávení má své důvody. Bohužel nyní žijeme ve vysoce toxickém světě. Každý z vás je denně vystaven zpracovaným potravinám, znečištěnému vzduchu, chronickému stresu, farmaceutickému průmyslu, nedostatku spánku a dalším nepříjemným záležitostem. Všechny tyto neduhy moderní doby se podepisují na celkovém zdraví (2).

Střevní bakterie

Ve střevech najdeme až 500 různých druhů bakterií. Neděste se, nejsou to ty zlé bakterie, které přenáší chřipky a další neduhy, jedná se o bakterie, které tělo potřebuje! Díky nim totiž organismus dokáže účinně trávit a rozkládat potraviny a rozvádět tak živiny do celého těla. Pokud je tato funkce omezena, mluvíme o nemoci zvané dysbióza neboli dysmikrobie (3). Co ji způsobuje?

Nejčastějšími příčinami jsou zpracované potraviny, toxické čisticí prostředky, chronický stres, časté užívání léků nebo antibiotik a nadměrná spotřeba alkoholu. V důsledku toho začnou převládat ve střevní mikroflóře patogenní bakterie, které vedou až k zánětu střev a dalším nemocem (2).

Jak poznat, že střeva nejsou v pořádku?

O střevní mikroflóru byste se měli příkladně starat. To, že není něco v pořádku, poznáte dle toho, že můžete trpět některým z následujících příznaků (2):

  • plynatost a nadýmání
  • kolísání nálady
  • úzkost a deprese
  • málo energie a chronická únava
  • kolísání hmotnosti
  • neplodnost
  • časté onemocnění

Střevní kultura

Dbejte o svoji střevní mikroflóru, jen tak udržíte váš trávicí systém zdravý. Zařaďte do stravy probiotika a prebiotika. Najdete je například ve fermentovaných potravinách, jako jsou jogurty, kefíry, zelí nebo kimchi. Doplnit je můžete také uměle ve formě výživových doplňků (2).

Pár rad na závěr

Největší vliv na zdraví i kvalitu života má zkrátka to, co jíte! Dnešní potravinový průmysl nabízí nepřeberné množství výrobků, ve kterých je někdy těžké se vyznat. Proto se držte těchto pár základních rad, vaše střeva vám poděkují!

Pokud to nemůžete vyslovit, nejezte to! Platí to hlavně, pokud si přečtete na nějaké etiketě složení výrobku. Omezte polotovary a fast food. Také jezte v klidu, na jídlo si udělejte čas a dobře ho rozžvýkejte. Dále dbejte na dostatečný příjem tekutin. Zaměřte se na čerstvé suroviny, zajímejte se o původ potravin a v neposlední řadě se vyhněte rafinovaným cukrům a složitým sacharidům (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8001875/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7151736/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5433529/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat