Prostreno.cz

Tinktury úspěšně bojující s vysokou teplotou

Není snad nikdo, kdo by se několikrát za život nemusel vypořádat s horečkou. Vysoká, dlouhotrvající teplota je však pro organismus velkou zátěží. Kdy a proč ji nesnižovat za každou cenu?

Jedním z prvních signálů, že je s naším tělem něco v nepořádku je zvýšená teplota, která může velmi lehce přejít v horečku. Mnoho lidí se domnívá, že jakmile se teplota začíná zvyšovat, je třeba ji za každou cenu snížit na původní hodnotu. Takový postup však pro tělo není správný ani vhodný. Horečkou se organismus snaží vypořádat s nejrůznějšími druhy infekce a rozvíjejících se nemocí, takže teplota vlastně pomáhá v boji s viry a bakteriemi.

Ale v momentě, kdy už horečka přesahuje 38,5 stupně Celsia a je doprovázena pocením či zimnicí, je nutné začít proti ní aktivně bojovat. Samozřejmě že se jako nejjednodušší možnost nabízejí léky. Tělu však prokážete mnohem lepší službu, pokud se vydáte přírodní cestou.

Lípa i černý bez

Nejvhodnější ke snížení horečky jsou bylinkové čaje. Přinesou úlevu a doplní tekutiny, které tělo bránící se nemoci vypotí. Vyzkoušet můžete například čaj z lípy obecné spolu s černým bezem. Příprava je skutečně jednoduchá. Smíchejte jednu polévkovou lžíci květu bezu a jednu polévkovou lžíci květu lípy. Bylinky zalijte půl litrem vroucí vody a nechte pod pokličkou alespoň deset minut odstát. Tento čaj pak mohou užívat jak dospělí, tak děti.

Jinou alternativou je čaj ze dvou lžiček šalvěje lékařské a stejného množství heřmánku pravého. Směs přelijte vroucí vodou (200 mililitrů) a nechte louhovat. Denně můžete vypít až tři šálky.

Tinktury s medvědí silou

V případě horečky jsou skvělým pomocníkem také tinktury, zejména ta z medvědího česneku má až zázračné účinky. Jediné, co k její výrobě potřebujete, je čerstvá bylinka a čistá pálenka s alespoň čtyřiceti procenty alkoholu. Stačí, když nadrobno nakrájenou bylinkou naplníte prázdnou uzavíratelnou láhev a zalijete ji připraveným alkoholem tak, aby byl medvědí česnek zcela ponořený. Zavíčkovanou láhev nechte asi 14 dní odstát na slunném místě, poté přeceďte.

Při obtížích se užívá dvacet kapek třikrát denně. Obdobným způsobem si můžete připravit tinkturu z třapatky nachové, která posiluje imunitu organismu a tím zvyšuje jeho odolnost. Pomáhá při chřipce a nachlazení, ale užitečná je i jako prevence infekčních chorob či při léčbě angíny.

Zdroj: www.herbslife.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat