Prostreno.cz

Léčitelé nedoporučují čaj z podbělu

Podběl lékařský se používá na jarní únavu a respirační choroby, které jsou pro toto roční období tak typické. Jedná se například o záněty průdušek, kašel a rýmu. Čaj z podbělu ulevuje a zároveň posiluje imunitu. Proč ho někteří lidoví léčitelé nedoporučují?

Květy podbělu se sbírají časně zjara, a to za suchého počasí. Bylinkáři vědí, že doba sběru je krátká, protože podběl rychle odkvétá. Když se vám ho podaří „ulovit“, co s ním? Podběl se vzhledem k obsahu toxických alkaloidů užívá vnitřně výhradně sušený, neboť jen tak se snižuje podíl nebezpečných látek. Nikdy se nepodává dlouhodobě.

Pokud použijete sušené květy k přípravě čaje, například při léčbě kašle, můžete ho dětem dát s čistým svědomím. V rámci delší pitné kúry už je třeba opatrnost. Malé koncentrace pyrolizidinových alkaloidů, které podběl obsahuje, toxicky a karcinogenně působí na játra. Jestli se i tak podbělu, i když možná neprávem, bojíte, lze ho při kašli nahradit několika zástupci, jež mohou bezpečně užívat dospělí i děti.

Echinacea

Echinacea pomáhá při nachlazení, chřipce a bolesti v krku. Pro dospělé dávku představuje jedna čajová lžička tinktury rozpuštěná ve vodě, a to čtyřikrát denně. Nebo dvě kapsle lyofilizovaného extraktu (čtyřikrát denně). Dětem se podává polovina těchto dávek. Echinacea ztrácí svou účinnost při nepřetržitém užívání, lepší je přijímat ji po dobu deseti dní a následně si dát pauzu.

Česnek

Nejlepší domácí lék při nachlazení? Česnek! Osvědčuje se konzumace jednoho či dvou stroužků syrového česneku – hned při prvním nástupu příznaků nemoci. Pokud to není možné, lze jej jemně nakrájet a smíchat s jídlem. Dětem však lépe vyhovují tablety s jeho obsahem.

Bez černý

Květy a plody tohoto keře mají dlouhou historii. Bez černý se již dlouho používá k léčbě nachlazení a chřipky. Konkrétně květy působí potopudně, močopudně, snižují horečku a příznivě působí na cévní stěny.

Jalovec červený

Doplněk stravy s vnitřní kůrou červeného jalovce je k dispozici jako pastilky, prášek, kapsle a výtažky. Používejte pastilky podle potřeby, a to při bolestech v krku v důsledku nachlazení.

Tymián

Tymiánový sirup taktéž krotí kašel a nachlazení. Tato bylinka je jednou z nejsilnějších rostlinných antibiotik s antiseptickými a dezinfekčními účinky. V podstatě platí, že jí není nikdy dost.

Zdroj: www.medicalnewstoday.com, www.betterhealth.vic.gov.au





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat