Prostreno.cz

Při nachlazení, chřipce i depresi použijte tuberózu

Tuberóza (Polyanthes tuberosa) s velkými bílými květy a cibulovitým kořenem byla oblíbená zejména v období secese. Je zdrojem vonných silic a momentálně se po celém světě těší velké oblibě, nejen jako opojná součást parfémů. Máte ji ve své zahradě? Pak musíte vědět, jak mocně působí na vaše zdraví i smyslnost!

Tuberóza, které se také říká nocovka, noční hyacint nebo bělokvět, patří mezi vytrvalé rostliny s výrazným, bílým či růžovým, silně vonícím květenstvím. Od 17. století je používána jako základní vůně v parfémovém průmyslu. A není divu, silné aroma se trochu podobá jasmínu, je však víc pižmové a sladké. Však se taky podle lidových tradic považuje za afrodiziakum. Líbivý, příjemný vzhled květiny však není to jediné, co tato rostlina může nabídnout. Existuje mnoho dalších výhod tuberózy, které jsou však méně známé.

Kráska s mocnou silou

Tuberóza je přirozeně antispasmodická, takže pomáhá snižovat křeče a nadýmání. Zároveň působí proti kašli a jedná se také o báječný prostředek léčící chřipku nebo nachlazení. Kdo by to byl řekl, ale pouhé vdechování vůně nocovky má vliv na zmírnění deprese a chmurných nálad. Je to proto, že dané aroma krotí vysoké hladiny kortizolu, tedy hormonu stresu.

Tuberóza, která se pěstuje v záhonech i prostorných nádobách, obsahuje antimikrobiální látky, jež se používají v topických aplikacích čili k boji proti kožním infekcím, jako je psoriáza, ekzém nebo akné. Zároveň je to lehké sedativum podporující uvolnění. Nocovka je také vhodná pro všechny, kdo trpí chronickým únavovým syndromem. Že jste tuberózu měli za obyčejnou květinu? Tak to budete překvapeni i z další informace.

Afrodiziakum i doktor přes vředy

Posilovač krevního oběhu. Přesně tak by se bělokvět mohl nazývat. Používá se totiž k léčbě impotence, povzbuzuje libido a prý pomáhá se sexuální vytrvalostí. Ať už je pravda jakákoli, díky antiseptickým vlastnostem se nocovka uplatňuje i při léčbě vředů a bývá oblíbená u pacientů se šedým zákalem. Zároveň se o ní říká, že zmírňuje příznaky anémie.

Nutno také podotknou, že jako protizánětlivý prostředek léčí symptomy streptokokového zánětu nosohltanu. Jenom pozor, tuberózové květy a hlízy patří mezi diuretika a nadměrná konzumace může způsobit zvracení. Obecně je tato květina nenáročná na pěstování, vyžaduje však chráněné slunné až polostinné stanoviště. Máte ji doma?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat