Prostreno.cz

Semena z granátových jablek mají působivý obsah živin

Rubínově červená semena z granátového jablka jsou doslova napěchována výživnými látkami. Jelikož jsou sladká, patří k oblíbeným pamlskům, který si i vy můžete dopřát naprosto bez výčitek. Postavu totiž neohrozí, ba naopak!

Semena granátového jablka pocházejí z ovoce stromu Punica granatum. Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce, u kterých se semena buď vyhazují, nebo se používají pouze jako sekundární vedlejší produkt, tato titěrná sladkost patří k jediným jedlým částem tohoto ovoce. Granátové jablíčko má přitom dvě části. Jedná se o tvrdou vnější kůru a bílou vnitřní membránu. Když plod otevřete, bude uvnitř mezi 250 a 1400 semeny svěží chuti. Každé z nich se může pochlubit působivým obsahem živin.

Strava, kterou tělo vítá

Semena z granátového jablka mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vitaminů, vlákniny a fytochemikálií. V každém z nich se nachází i folát, mangan, fosfor, železo, draslík, měď, vápník, vitamin C, vitamin K a vitamin E. 100 gramů této dobroty poskytuje pouze 85 kalorií, takže se dá hovořit o vynikající potravině při hubnutí. A co přítomnost polyfenolických látek tříslovin, těkavých kyselin a antioxidantů, které mohou ovlivnit vaše zdraví i krásu různými způsoby? Famózní! Ostatně, posuďte sami. Tohle jsou důvody, proč se granátovému jablku nevyhýbat.

Péče o pokožku

Jedinečné antioxidanty přítomné v semenech granátového jablka zabraňují vzniku vrásek a stařeckých skvrn, souběžně s tím udržují pokožku mladou a pevnou. Neberte to!

Zabránění zánětu

Některé z taninů a fenolických sloučenin v těchto semenech jsou známé tím, že snižují imunitní odpověď na zánětlivé spouštěče, což pomáhá omezit bolest a podráždění.

Podpora paměti

Antioxidanty, kterými je granátové jablíčko doslova napěchováno, jsou také spojovány se snížením rizika neurodegenerativních onemocnění.

Prevence proti kardiovaskulárním problémům

Mezi účinky těchto semen patří snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Oba tyto faktory kombinují ochranu celkového zdraví srdce a působí proti riziku srdečního záchvatu a mrtvice.

Snížení hmotnosti

Semena granátových jablek obsahují poměrně málo kalorií a tuků, ale jsou plné vlákniny, vody a vitaminů skupiny B. V překladu to znamená, že rychle zasytí a zároveň urychlují činnost metabolismu, čímž přispívají ke snížení hmotnosti.

Nežádoucí účinky

Zatímco existuje mnoho výhod těchto semen, hovoří se i o některých vedlejších účincích, mezi které patří gastrointestinální problémy a potenciální alergické reakce. Většina těchto komplikací je však způsobena nadměrnou konzumací těchto semen, proto se v této souvislosti doporučuje vzít rozum do hrsti. Pokud se u vás objeví jakákoli středně těžká nebo závažná alergická reakce, okamžitě přestaňte toto ovoce jíst.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat