Prostreno.cz

Čaje úspěšně bojující proti bolestem hlavy

Čaj na bolest hlavy? Ale ano! Jedná se o velmi běžnou praktiku, kterou vyznávají lidé po celém světě. Které nejlepší nápoje působí proti konkrétním příznakům? Zachrání vás levandule nebo heřmánek!

Bolest hlavy je obecný termín, který popisuje jakoukoli bolest v hlavě, dutinách a krku, což může být způsobeno širokou škálou věcí, od běžné svalové deformace k dehydrataci a reakci na rekreační drogy. Téměř všichni aspoň jednou v životě tento stav zažili, závažnost a frekvence bolesti se však mezi jednotlivci značně liší. Zatímco přetrvávající a silná bolest hlavy nebo migréna vyžaduje lékařskou péči, běžné neduhy lze snadno uvolnit čajem. Jakým? Na výběr máte hned z několika možností.

Skořicový čaj

Díky své aktivní složce cinnamaldehyd a řadě dalších antioxidantů a protizánětlivých sloučenin je tento bylinný čaj velmi účinný při snižování krevního tlaku a rychlému zmírnění napětí bolesti hlavy. Množství manganu a železa, které se v něm také nachází, bylo také spojeno se zlepšením stavu (1).

Heřmánkový čaj

Existuje mnoho sloučenin v heřmánkovém čaji, které pomáhají snížit nepohodlí a bolesti hlavy, a to včetně antioxidantů a protizánětlivých sloučenin. Je to také sedativní čaj, takže zmírňuje stresové hormony nebo napětí (1).

Bazalkový čaj

Stačí přidat 4–5 bazalkových lístků do hrnce s vařící vodou a nechat několik minut louhovat. Výsledkem je silný a aromatický bazalkový čaj. Je známo, že tato bylinka léčí bolesti hlavy, a to díky své protizánětlivé kapacitě. V podstatě tak zmírňuje tlak v malých krevních cévách. Chuť bazalky je však pro některé nepříjemná, takže se do čaje přidává med (1).

Zelený čaj

Katechiny a jiné fenolické sloučeniny. Tak přesně s tímhle arzenálem může zelený čaj regulovat hladiny hormonů, snížit stres, zmírnit záněty a vyvolat spánek, tedy zkrotit některé z nejhorších příznaků bolestí hlavy (1).

Levandulový čaj

Levandule je jedna z nejvšestrannějších a nejúčinnějších přírodních bylin a zároveň vynikající lék při diskomfortu tohoto typu (1).

Citronový čaj

Antioxidanty nalezené v citronovém čaji, stejně jako kyselina citronová, jsou známy tím, že rychle uklidňují napětí mysli a těla. Plátek citronu vložte do hrnečku teplé vody a nechte 3-4 minuty louhovat. Bolest hlavy odezní (1).

Zázvorový čaj

Chemická sloučenina gingerol, tedy výkonná účinná látka v zázvorovém čaji, má v těle široké působení, ale pokud jde o bolesti hlavy, je schopna oživit dutiny, podporovat zdravý oběh a optimalizovat imunitní odpovědí (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655397/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat