Prostreno.cz

Faktory, které ohrožují kardiovaskulární systém

Kolik jste toho od dnešního rána už „naseděli“? Pokud na židli trávíte většinu času, hrozí vám kromě žilní trombózy také srdeční poruchy. A jak s tím vším souvisí chrápání i fakt, že si na svá bedra nakládáte příliš povinností?

Otázka k zamyšlení. Co podle vás může zdraví srdce negativně ovlivnit? Pokud hádáte třeba náklonnost k cigaretám či jídelníček plný kalorických potravin, máte jistě pravdu. Tím to ale ještě nekončí. Co další aspekty, jež dávají tomuto orgánu pořádně na frak? Do těchto byste to možná ani neřekli!

Chrápání? Problém!

Hlasité zvuky vycházející z dýchacího ústrojí nejsou jen postrachem společných ložnic. Chrápání jako takové totiž může být známkou spánkové apnoe, tedy chorobného stavu, při němž dochází k opakovaným a nekontrolovaným zástavám dechu. Odborníci si ho často spojují s vysokým krevním tlakem a arytmií. Ovšem pozor, podle nich nahrává také mrtvici a srdečnímu selhání! Jestli i vy po nocích takto „koncertujete“, měli byste zvážit návštěvu specialisty. Ten vám poradí, jaké jsou možnosti nápravy, které vám teoreticky vzato mohou zachránit život.

Židle jako nepřítel. Úhlavní

Sedavý životní styl je typickou vizitkou dnešní doby, na což odborníci se zoufalým výrazem upozorňují dnes a denně. To, že situace je opravdu vážná, potvrzují i závěry kanadské studie provedené ve zdravotním centru University Health Network, jež má sídlo v Torontu. Z nich jednoznačně vyplývá, že jedinci, kteří prosedí více jak osm hodin denně, jsou vystaveni trojnásobnému riziku srdečních onemocnění. Nebezpečných hrozeb ve vzduchu visí ale víc.

„Dospělí, kteří několik hodin v kuse tráví na židli, mají narušený krevní oběh a tím i zvýšené množství tuku v krvi. Tyto změny mohou způsobit diabetes 2. typu nebo hlubokou žilní trombózu. Snížená, nebo spíše nulová fyzická aktivita přináší populaci i riziko různých rakovin, zejména prsu a tlustého střeva,“ varuje lékař Travis Saunders, který se na zmíněné studii podílel. Nic moc vyhlídky, viďte?

Nakládáte si až příliš? To věstí problém

Jste pod tlakem, a co hůř, trvá to už delší dobu? Ani tohle rozhodně nehraje ve váš prospěch, protože následky by na sebe nemusely nechat dlouho čekat. Vy jakožto žena jste na tom ohledně vypjatých nervů také mnohem hůře v porovnání s vaším partnerem. Proč?

„Ženy mladého a středního věku jsou dnes vystaveny neuvěřitelnému tlaku v důsledku emočního stresu, kterému čelí každý den. Hlavními strůjci jsou manželství, kariéra a péče o děti i starší rodiče. Dotyčné si totiž pak nevědí rady, jak tohle všechno skloubit, což zvyšuje jejich psychickou zátěž. Ta ale z dlouhodobého hlediska může zapříčinit zúžení periferních nebo koronárních cév, a to zase nahrává poruchám srdečního rytmu,“ vysvětluje americká kardioložka Viola Vaccarino působící na atlantské univerzitě Rollins School of Public Health






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat