Prostreno.cz

Ochutnejte zlaté mléko neboli turmeric latté

Po celém světě se v kavárnách podává nápoj bez kofeinu zvaný jako zlaté mléko, kterému se také říká „turmeric latte“. Obvykle obsahuje kurkumu, zázvor, černý pepř a mandlové nebo kokosové mléko. Patříte k jeho nadšencům? A víte, kdy ho pít?

Recepty na zlaté mléko se mohou lišit. Někdo do něj přidává kokosový olej či skořici, vždy je však základem kurkuma, černý pepř a zázvor. Díky těmto stavebním kamenům se zmíněný nápoj dá považovat za nesmírně léčivý. V jakém smyslu?

Kurkuma

Kurkuma obsahuje kurkumin, sloučeninu, která redukuje oxidační stres, což je destruktivní proces spojený s mnoha chronickými nemocemi (včetně onemocnění srdce a rakoviny). Výzkumy naznačují, že toto oblíbené koření může pomoci při zvládání stavů, jako je osteoartróza a diabetes. Závěry z předběžných studií zároveň potvrdily, že kurkumin zmírňuje vývoj Alzheimerovy choroby.

Zázvor

Zázvor má v bylinné medicíně dlouhou historii. Je uznáván pro své protizánětlivé účinky, často se užívá ke zmírnění bolestí souvisejících se zánětem. Podle všeho také působí proti artritidě a uklidňuje žaludek.

Černý pepř

Výzkum ukázal, že piperin (látka přítomná v černém pepři) může zvýšit vstřebávání kurkuminu v těle. A to se taky hodí!

Mandlové nebo kokosové mléko

Mandlové mléko má pozitivní vliv na zdraví srdce a může se pít i při redukční dietě, neboť obsahuje 40 kalorií na 100 mililitrů. Zároveň je silným antioxidantem. To kokosové podporuje imunitní systém, zlepšuje trávení a pozitivně působí na nervy. Kokosové mléko sice má vyšší energetickou hodnotu, nicméně také podporuje obranyschopnost a dodává organismu vitamin C. Co by člověk chtěl víc? Suma sumárum, zlaté mléko je nápoj plný zdraví. Po jeho konzumaci se však v některých výjimečných případech mohou objevit jisté potíže. Jaké?

Vedlejší účinky

Ačkoli složky ve zlatém mléce jsou obecně považovány za bezpečné, zvýšená konzumace tohoto nápoje přináší i některé vedlejší účinky. Například dlouhodobé užívání kurkumy může způsobit poruchy trávení, nevolnost nebo průjem, zatímco zázvor u některých lidí podporuje plynatost, nadýmání či pálení žáhy.

Kdy zlaté mléko pít?

Mnoho fanoušků zlatého mléka si uvědomuje, že popíjení uvedeného nápoje těsně před spaním podporuje relaxaci a odbourává spánkové problémy, jako je nespavost. Na druhou stranu někteří milovníci „turmelic latte“ si tuto dobrotu dopřejí hned po ránu, a to z důvodu, aby nastartovali svůj organismus a dobili se energií – i bez kofeinu. Volba je na každém.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat