Prostreno.cz

Za noční pocení může kofein i alkohol

Potíte se v noci víc, než je pro vás snesitelné? Pravděpodobně je to tím, že si ještě v odpoledních hodinách neodpustíte silné kafe. Zkuste se mu vyhnout a naopak zařadit do jídelníčku sóju, která normalizuje hladinu hormonů.

Často vás uprostřed noci probudí propocené pyžamo? Jako by už tenhle „budíček“ nebyl tak dost nepříjemný, možná také zjišťujete, že podobně „durch“ je i polštář s peřinou. Co se to děje? Běžnou příčinou nočního pocení, tedy zejména u žen, bývá kolísání hormonu estrogenu, k čemuž dochází po porodu nebo při užívání antikoncepce. Na seznam viníků ovšem podle lékařů patří i menopauza, nevhodná kombinace léků nebo stres (1). Ačkoli se samozřejmě nejedná o život ohrožující stav, nedá se popřít, že je to velmi obtěžující záležitost. Dá se tahle patálie nějak zmírnit? To víte, že ano. Zkuste na to jít od lesa!

Dejte si pozor na kofein

Pijete v odpoledních hodinách kávu, černý čaj nebo energetické nápoje? Pokud je vaše odpověď kladná, pak je strůjce „mokré svízele“ zřejmě jasný. Kofein jakožto stimulant k činnosti nevybízí jen unavenou mysl, ale i potní žlázy. A to ví málokdo! Přesně z tohoto důvodu byste si svou zaslouženou tekutou vzpruhu měli dobře načasovat. Rozhodně totiž není vhodné uvedené nápoje konzumovat šest hodin před spaním, domnívají se experti (1).

Nepřítelem je i alkohol

Dát si sklenku vína k večeři? Budiž, ale u té by to asi mělo skončit. Tedy zejména v případě, že se kvůli nadměrnému pocení nechcete v průběhu noci několikrát převlékat. Alkohol totiž rozšiřuje krevní cévy, čímž vás zahřeje. Následky si asi umíte představit, nebo ne? Metla lidstva navíc narušuje odpočinkový cyklus tím, že zvyšuje tepovou frekvenci zhruba o devět tepů za minutu, což drží nervový systém v jakési pohotovosti. „Ohnivá voda“ rovněž oddaluje REM fázi spánku, která je pro organismus naprosto klíčová (1). To jen pro kompletní výčet negativ…

Zařaďte do jídelníčku sóju

Že je sója nebezpečná, protože zvyšuje riziko rakoviny prsu? Něco takového se opravdu říkalo, ovšem vědci to dávno vyvrátili s tím, že jde o planý poplach. Teď tuto potravinu aopak doporučují, protože v sobě ukrývá spoustu biologicky aktivních látek, jež obnovují rovnováhu bouřících se hormonů. Právě proto by vám mohla pomoci! Asi by vás mohlo zajímat i to, že podle závěrů americké studie publikované v časopise Journal of American College of Nutrition její jedlíci snáze a rychleji hubnou (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3657640/, (2) nutrition.ucdavis.edu/outreach/nutr-health-info-sheets/consumer-soy





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat