Prostreno.cz

Pádné důvody pro častější konzumaci zelí

Chcete silnější imunitu, ukázkovou srážlivost krve a bezproblémově fungující trávení? Žádný problém. Dejte si zelí, které zároveň podstatně snižuje riziko rakoviny i předčasného úmrtí.

Některé prameny uvádějí, že zelí se pěstuje již čtyři tisíce let, přičemž se mu připisovaly zázračné schopnosti. Košťálovou zeleninu kulatého tvaru používali už staří Egypťané, a to nejen jako léčivý prostředek, ale i obětní dar. Kdy jste ji jedli naposledy právě vy? Určitě by neškodilo zelí zakomponovat do jídelníčku co možná nejčastěji. Proč? Nabízí totiž tyto neobyčejné výhody!

Neprůstřelná imunita. Tu si necháte líbit

Uvedená potravina platí za neskromnou zásobárnu vitaminu C. Není žádnou novinkou, že právě „céčko“ je klíčové pro fungující imunitní systém, přičemž podstatně zvyšuje odolnost vůči nachlazení a dalším komplikacím. Ovšem pozor, potřebné je i jinde. Vzhledem k tomu, že se podílí na „výrobě“ kolagenu, zachovává pokožku pružnou a elastickou. Důležitý vitamin rovněž zlepšuje fyzickou výkonnost a snižuje úrovně stresových hormonů (1).

Skvěle fungující trávení? Nic nemožné

To, že jsou potraviny bohaté na vlákninu nezbytné pro prevenci zácpy a ostatních zažívacích potíží, bezpochyby víte. Kde onu vzácnou živinu hledat? Jednou z možností je právě zelí, které má rozpustné i nerozpustné vlákniny doslova na rozdávání. Nelze opomenout, že tato látka je také spojována s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva, detoxikací organismu i snadnějším hubnutím, neboť navozuje dlouhý pocit sytosti (1).

Silné kosti, které jen tak něco nezlomí

Půl šálku syrového nebo vařeného zázraku ze zahrádky obsahuje 68 % denní doporučené dávky vitaminu K. Ten hraje důležitou roli ve správné srážlivosti krve, zatímco zachovává pevnost kostí. Jeho dlouhodobý nedostatek v organismu nahrává osteoporóze, tudíž je důležité o „káčkový“ příjem zodpovědně dbát (1).

Podpora srdeční kondice, která přijde vhod

Závěry četných výzkumů se shodují v tom, že sloučenina zvaná anthokyan, jíž brukvovitý přítel doslova překypuje, významně omezuje pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárních chorob. Američtí vědci se na základě své poslední studie zveřejněné v magazínu American Journal of Clinical Nutrition dokonce domnívají, že pravidelná konzumace šťavnatého pokladu zmenšuje riziko předčasného úmrtí (2).

Prevence rakoviny. Té není nikdy dost

Zelí se může pochlubit přítomností i další vzácné sloučeniny. Tentokrát jde o sulforafan, jež efektivně působí proti rakovinnému bujení, zejména jde-li o jícen, prostatu a slinivku břišní. Tedy alespoň takový názor mají experti, kteří o zmíněné košťálové zelenině hovoří jen v samých superlativech (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6109504/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3915797/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1567139/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat