Prostreno.cz

Omládněte s pomocí ostružinového čaje

Popíjení ostružinového čaje patří k vynikajícím způsobům, jak zlepšit své celkové zdraví i vzhled. Jak konkrétně pečuje o pleť?

Ostružinový čaj je vynikající květinový čaj, který se typicky skládá z černého ceylonského čaje a drcených ostružin. Vzhledem k tomu, že ostružiny pocházejí z Evropy, Asie, Severní a Jižní Ameriky, jsou snadno a široce dostupné. Patří také k vynikajícím zdrojům antioxidantů, které poskytují tmavou, bohatou barvu těchto bobulí. Když část šťávy z tohoto drobného ovoce přidáte právě do černého čaje, připravíte si elixír zdraví i krásy. Co všechno ostružiny umí?

Péče o kůži

Vysoká úroveň polyfenolů a dalších antioxidantů v čaji z ostružin má schopnost zlepšit vzhled pleti, protože antioxidanty mohou vyhledávat volné radikály a neutralizovat je dříve, než způsobí trvalejší poškození, jako jsou vrásky nebo stárnutí.

Prevence proti rakovině

Je známo, že tytéž antioxidační sloučeniny, které zabraňují oxidačnímu stresu a zánětům, snižují riziko rakoviny. Vitaminy C, E a A nalezené v tomto čaji dále posilují obranyschopnost organismu proti chronickým onemocněním.

Zdraví srdce

Flavonoly a antokyaniny přítomné v ostružinovém čaji byly přímo spojeny se snížením krevního tlaku, který ve výsledku může mít zásadní vliv na kardiovaskulární systém.

Podpora energie

Stejně jako u jiných forem černého čaje, i v tom ostružinovém, je nějaké mírné množství kofeinu. Ten se postará o příjemný nárůst energie bez vedlejších efektů.

Péče o zažívací ústrojí

Existují určité sloučeniny v černém čaji s ostružinami, které stimulují zažívací systém, jenž zase snižuje riziko zácpy a předchází pocitu nadýmání. Zároveň podporuje pohyby střev.

Hustota kostí

Uvedený čaj obsahuje důležité minerály a živiny, které tělo potřebuje k udržení minerální hustoty kostí. Například vápník a hořčík eliminuje riziko vzniku osteoporózy.

Srážení krve

Jednou z nejdůležitějších živin v našem těle je vitamin K. Tato živina se nachází ve vysokých koncentracích právě u ostružin. Káčko je nápomocné při srážení krve, což je ideální pro osoby s krvácivými poruchami.

Nežádoucí účinky

Při konzumaci v nadměrném množství může jakákoli forma čaje způsobit gastrointestinální potíže, včetně křečí, nevolnosti a zvracení. Ostružinový čaj není výjimkou. Taniny v tomto nápoji mohou citlivé žaludky rozrušit.

Zdroj: www.verwellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 2 komentářů

Vladimír Muller
06.05.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat