Prostreno.cz

Chutný čaj maté. Co o něm možná ještě nevíte

Přijdete si jako přejetí parním válcem, a tak pro povzbuzení saháte po cesmíně paraguajské? Tak to děláte jedině dobře. Kromě navýšení energie s její pomocí dokonce i zhubnete!

Yerba maté jsou sušené a drcené lístky cesmíny paraguajské, což je strom původem z deštných pralesů Jižní Ameriky. Připravený čaj přitom obsahuje kofein, nicméně nejedná se o velké hodnoty. Káva tohoto stimulantu obsahuje téměř dvakrát tolik. V každém šálku se pak nachází hodně živin, včetně 24 vitaminů a minerálů, jako je vitamin C a vápník, aminokyseliny a další antioxidanty. To vysvětluje použití yerba maté k léčbě různých zdravotních problémů. A co na tenhle zázrak říká věda?

Ztráta váhy

První studie, která zhodnotila úlohu yerba maté proti obezitě, byla provedena v roce 2001 na 47 zdravých dospělých s nadváhou. Vědci zjistili, že užívání rostlinného přípravku obsahujícího yerba maté, guaranu a damianu neboli pastalu rozprostřenou vede k významné ztrátě hmotnosti. Tato kombinace účinných látek se však musí užívat 45 dní, a to ráno, v poledne a večer. Ovšem ani samotná cesmína se neztratí!

V jedné tříměsíční studii z roku 2015 obézní muži a ženy, kteří denně užívali 3 gramy kapslí yerba maté, zaznamenali snížení hmotnosti a procento tělesného tuku. U těchto respondentů také došlo k úbytku tuku v pase, konkrétně o dvě procenta.

Cholesterol a zdraví srdce

A co účinky cesmíny na hladinu cholesterolu? Šálek čaje třikrát denně způsobuje snížení špatného cholesterolu o 8 až 13 %. Když se množství tohoto nápoje navýší, sahají benefity uvedeného zázraku ještě dál. Pití nejméně čtyř šálků yerba maté denně bylo spojeno s výrazně menším počtem diagnóz koronárního onemocnění a vysokého krevního tlaku, což se prokázalo v jedné studii z roku 2018, jíž se zúčastnily postmenopauzální ženy.

Prevence rakoviny

Studie z americké Illinoiské univerzity z roku 2012 naznačuje, že bioaktivní sloučeniny nacházející se v každém šálku zmíněné nápoje mohou narušit buňky rakoviny tlustého střeva, a to přinejmenším v laboratoři. Vědci uvedli, že kofeinové deriváty v čaji poškozují DNA rakovinných buněk, které způsobují, že se buňky samovolně rozpadají. Ačkoli autoři věří, že existuje dostatek důkazů na podporu pití yerba maté, upozorňují na nutnost dalších testů. A jak je to s vedlejšími účinky?

V současné době není dostatek vědeckých informací k určení vhodného rozmezí dávek pro yerba maté, takže odborníci primárně radí vnímat své tělo. V každém případě se hovoří o přítomnosti kofeinu, jenž v kombinaci s léky může zvýšit účinky na nervový systém. Lidé s vysokým krevním tlakem, srdečním onemocněním a úzkostí by se čaji nebo extraktu z cesmíny paraguajské také měli vyhnout. V některých případech konzumace způsobuje úzkost, nespavost, nevolnost a bolest hlavy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat