Prostreno.cz

Při očistě jater vsaďte na ty správné potraviny

Oslabená játra dokážou nemile potrápit. Pokud se cítíte unavení, trápí vás migréna, zažívací problémy, obezita, snížená imunita, na vině mohou být právě oslabená játra. Tento orgán není dobré podceňovat, je velmi důležitý pro správný chod našeho organismu. Očista nemusí probíhat ani nijak drasticky, stačí se jen zaměřit na vhodné potraviny.

Játra mají několik důležitých funkcí, jako je trávení, metabolismus, imunita a také regulují ukládání potřebných živin. Silná, zdravá játra upravují složení krve, eliminují z ní škodlivé toxiny, hlídají hladiny vitaminů, železa a jednoduchých cukrů. Zodpovídají také za odbourávání inzulinu a udržují hladiny hemoglobinu. Zkrátka mají na svědomí mnoho životně důležitých funkcí.

Pokud i vy plánujete jarní očistu, tyhle potraviny ba vám na jídelníčku neměly chybět.

Nepostradatelné citrusy

Citrusy jsou plné vitaminu C, pektinu a antioxidantů. Jedněmi z nejvhodnějších jsou grep a citron. Grapefruity rovněž obsahují glutation, silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály a detoxikuje játra. Glutation také odstraňuje z těla těžké kovy. Navíc obsahují flavonoidy, které napomáhají štěpení tuků.

Citrony obsahují antioxidant L – Limonen, který pomáhá aktivovat enzymy v játrech a podporuje detoxikaci. Kromě toho vysoký obsah vitaminu C pomáhá játrům produkovat více enzymů pro podporu trávení. Citrony také posilují minerální absorpci v játrech.

Jedno jablko denně

Jablka jsou dobrým zdrojem pektinu, který eliminuje toxiny z trávicího traktu a cholesterol z krve, takže šetří práci vašim játrům. Navíc jablka obsahují kyselinu jablečnou, která odstraňuje karcinogeny a další toxiny z krve. Všechny druhy jablek jsou dobrá pro vaše zdraví, samozřejmě čím méně chemicky ošetřená tím lépe. Jediné, co je důležité je konzumovat je v syrovém stavu a nejlépe jedno jablko denně.

Červená řepa

Syrová červená řepa pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater. Řepa obsahuje flavonoidy a beta karoten. Kromě toho je řepa přírodním čističem krve. Řepu můžete snadno přidávat například do ovocných a zeleninových nápojů, díky své sladké chuti je dobrá například v kombinaci s již se zmiňovanými citrusy.

Brokolice

Brokolice obsahuje vysoký podíl vlákniny, která zlepšuje proces trávení. Navíc obsahuje vitamín E, který je důležitý pro funkčnost jater. Brokolice podporuje přirozenou očistu a také napomáhá odvádět z těla karcinogeny a další toxické látky.

Česnek

Česnek vyniká díky sloučenině zvané allicin navíc v kombinaci s přítomným selenem skvěle podpoří detoxikační proces. Kromě toho česnek snižuje hladiny cholesterolu a triglyceridů, které mohou způsobovat přetížení jater a tím brzdí jejich funkce.

Kurkuma

Kurkuma je další oblíbená a účinná složka na očistu jater. Toto koření zvyšuje tělesnou schopnost štěpit tuky. Přítomná látka kurkumin indukuje vznik primárního jaterního detoxikačního enzymu a rovněž pomáhá regenerovat poškozené jaterní buňky.

Kávu vyměňte za zelený čaj

Zelený čaj je nepostradatelnou složkou jakéhokoli detoxu. Napomáhá odplavovat toxiny i tuky. Vědecké studie prokázaly, že katechiny obsažené v čaji napomáhají katabolismu tuků v játrech. Tento proces pak znemožňuje hromaděním tuků v játrech. Tento zdravý nápoj rovněž chraňí játra od škodlivých účinků toxických látek jako je například alkohol.

Závěrem, pokud chcete očistit vaše játra, měli byste omezit příjem živočišných potravin, polotovarů, alkoholu a rafinovaného cukru.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat