Prostreno.cz

Pusťte si do uší binaurální rytmy. Budete odpočatí a kreativní

Blažený emocionální či fyzický stav, nebo snad mnohem kvalitnější spánek? Do sluchátek si pusťte hit poslední doby – binaurální beaty. Meditujte, relaxujte, žijte a buďte odpočatí a kreativní!

Binaurální rytmy jsou oblíbenou technikou kombinování dvou mírně odlišných zvukových frekvencí, které společně vytvářejí vnímání jediného nového kmitočtu. Jak přesně vám takový zvuk pomůže při rychlejším usínání nebo plození skvělých nápadů?

Binaurální beaty a jejich funkce

V podstatě náš mozek produkuje své vlastní frekvence gama (40Hz +), beta (13 až 40Hz), alfa (7 až 13Hz), theta (4 až 7Hz) a delta (<4Hz)  a každá z těchto frekvencí se přizpůsobuje emocionálnímu a fyzickému stavu. Například, mozek produkuje mozkové vlny na určité frekvenci, když jste nadšení a plní energie. Pokud chcete usnout, ona frekvence se změní. Někdy ale psychika touží po něčem docela jiném než tělo. Jde to nějak propojit?

Zpomalení činnosti mozkových vln

Vytvořením binaurálního rytmu se správnou frekvencí můžete mozek přimět k tvorbě nových mozkových vln, tedy uvést své tělo do meditace nebo spánku, konkrétně stavu, po kterém vy sami toužíte.

Mimochodem, při relaxaci náš mozek začíná fungovat v nižších frekvencích, které vědci označují jako hladinu alfa. Ta bývá spojována se zvýšeným uvolňováním „hormonu štěstí“ – serotoninu, ale také inspirací a kreativitou. Zároveň se v této hladině spouští léčivé procesy těla. Chcete se tam dostat? Není nic snazšího.

Za hodinu přijdu s nápadem, šéfe!

Při poslouchání binaurálních beatů se prostřednictvím sluchátek do uší dostávají dva tóny odlišné vlnové délky (jeden z jednoho sluchátka, druhý z druhého). Tyto dvě odlišné frekvence jsou mozkem vyhodnocené jako jeden konzistentní zvuk – odborníky nazývaný „binaurální beat“. V praxi to pak vypadá nějak následovně.

Nedávná studie potvrdila, že účastníci, kteří užívali binaurální beaty během usínání (s frekvencemi mezi 2 a 8 Hz) po dobu osmi týdnů, uvedli zlepšenou kvalitu spánku i psychické rozpoložení. Ostatní účastníci experimentu, jež nepoužívali binaurální beaty, nezaznamenali žádnou změnu. Binaurální beaty (rytmy), které jsou běžně ke stažení na internetu, si tak leckdo nemůže vynachválit. Řeší problémy s usínáním, uvolňují, podporují kreativitu i ozdravné procesy těla.

Klid a nohy v teple

Pokud se je i vy chystáte použít, myslete na to, že nejlepších výsledků dosáhnete pouze tehdy, když rytmy posloucháte v klidu, ne při nějaké činnosti. Věnujte jim pozornost, používejte sluchátka a buďte trpěliví. Může to chvíli trvat, než se váš mozek přizpůsobí, takže pokud výsledky nevidíte okamžitě, neházejte flintu do žita. Dopřejte si alespoň jeden měsíc pravidelného, důsledného používání. To by v tom byl čert, abyste se nezbavili starých nechtěných vzorců!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat