Prostreno.cz

Nejlepší koření, které podpoří hubnutí

Moderní doba přináší bohužel špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu, a to si stále více vybírá daň na našem zažívání. Špatný zažívací systém není nic příjemného, můžeme mít pocit nafouklého břicha, trpět plynatostí, zácpou i průjmem. A to ani nemluvě o nechtěnému přibírání na váze, díky zpomalenému metabolismu. Máme pro vás hned několik koření, které vám s těmito problémy mohou pomoci. Navíc užívání je více než snadné, stačí je přidat do oblíbeného jídla či nápoje.

Podpořte trávení, zrychlete metabolismus a kila půjdou dolů sama. A jaké koření si přizvat na pomoc?

Zázvor

Zázvor je již odedávna považován za lék, běžně byl a je používán k léčbě všech bolestí břicha, od poruch trávení, nevolnosti až po nadýmání. Podle knihy „Healing Foods“ vydavatelství DK „Zázvor chrání a hojí střeva, urychluje rozklad a pohyb potravin v gastrointestinálním traktu, snižuje plynatost, nadýmání a křeče."

Podle ajurvédy je zázvor vynikajícím kořením, aby zapálil „agni“ neboli zažívací oheň. V knize „Kompletní kniha ajurvédských domácích léčiv“ Dr. Vasant Lad navrhuje: „Před každým jídlem nakrájejte nebo nastrouhejte trochu čerstvého zázvoru, přidejte několik kapek limetkové šťávy a špetku soli a žvýkejte." Tímto malým rituálem zažehnete v těle zažívací oheň to znamená, že nastartujete svůj metabolismus na plné obrátky.

Černý pepř

Černý pepř je obsahuje sloučeninu zvanou piperin, která přirozeně zlepšuje trávení, zrychluje metabolické funkce a pomáhá lépe vstřebávat potravu. Konzumace pepře zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což usnadňuje trávení. Správné trávení zabraňuje průjmům, zácpě a kolikám. Pepř také pomáhá předcházet vzniku střevního plynu. Dále podporuje pocení a močení, pocení odstraňuje toxiny a čistí póry cizích těles, zároveň zbavuje organismus přebytečné vody.

Hřebíček

Hřebíček je voňavé koření, které má většina z nás spojené jen s vánočními svátky, a to je velká škoda. Hřebíček obsahuje takzvaný eugenol, který je velmi účinný při léčbě žaludečních potíží, jako jsou například zažívací potíže a nadýmání. Z hřebíčku si v případě potřeby můžete připravit i lahodný čaj, stačí zalít jen pár hřebíčků vroucí vodou a nechat pár minut louhovat. Pro silnější účinek můžete přidat i kousek celé skořice, která je známá tím, že urychluje metabolismus a napomáhá odbourávat tuky.

Ajwain

Pod tímto tajemným názvem se skrývá koptský kmín, který lze již běžně u nás zakoupit. Ajwain je jednoletá rostlina, jehož plody bývají často zaměňovány s plody libečku. Plody jsou oválné, světle hnědé a připomínají kmín kořenný nebo římský kmín. Má hořkou, ostrou chuť s chutí připomínající anýz a oregano. Vůně je shodná s tymiánem, protože obě rostliny obsahují thymol.

Ajwain je plný aktivních enzymů, které pomáhají přirozeně zlepšovat trávení a také usnadňují uvolňování žaludečních šťáv, a tím má i dobrý vliv na kyselost žaludku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat