Prostreno.cz

Obyčejný oves setý nesmírně prospívá vašemu zdraví

Toto obilné zrno bylo po staletí pěstováno jako potrava pro lidi i hospodářská zvířata. V poslední době se však v souvislosti s ním hovoří o léčebných vlastnostech. Jak i vám oves setý pomůže třeba s odvykáním kouření?

Oves setý je nejrozšířenější druh ovsa, který se do Evropy dostal jako plevel mezi ječmenem a pšenicí. Proč by se určitě měl stát součástí vašeho jídelníčku? Toto zrno je velmi výživné. Oves obsahuje vysoké množství bílkovin a dietní vlákniny, stejně jako větší procento zdravých tuků. Kromě toho je domovinou několika vitaminů a minerálů, včetně manganu, železa, zinku, hořčíku, fosforu a několika vitaminů skupiny B. Jak tenhle koktejl výživných látek ovlivňuje lidské zdraví?

Silné srdce

Každý, kdo si kupuje ovesné vločky, ví, že toto zrno je prospěšné pro zdraví srdce. Mnoho lékařských studií potvrdilo účinek ovsa při snižování hladiny cholesterolu. A zdravé srdce, to je základ všeho!

Sexuální zdraví

Avena sativa představuje potravinu prospěšnou pro sexuální zdraví a mužnost. Není žádným tajemstvím, že ovesné doplňky se prodávají jako „přírodní Viagra“ zvyšující hladiny testosteronu u mužů. Zkrátka a dobře, oves může pomoci léčit impotenci a zvýšit sexuální apetit, zejména u starších ročníků. Ale ani ženy nemusejí přijít zkrátka, i ony mnohdy zaznamenávají pozitivní dopad na své libido! Tak oves na stůl, prosím!

Duševní zdraví

Sloučeniny nalezené v ovsu mohou snížit úzkost a stres. Avena sativa také bojuje proti ztrátě paměti a zlepšuje činnost mozku. Studie publikovaná v časopise Nutritional Neuroscience od Davida O. Kennedyho a Philippa A. Jacksona prokázala, že doplněk stravy z ovsa podporuje kognitivní funkce.

Léčba závislostí

Ajurvédští lékaři v Indii používají oves setý k úspěšnému léčení závislostí na nikotinu a opiu. Vědecké práce však na toto téma chybí, jedná se jen o neoficiální, leč důvěryhodné důkazy. Při krizi tak víte, po čem sáhnout!

Fyzické zdraví

Oves má vysoký obsah antioxidantů, které působí proti chronickým onemocněním a posilují imunitní systém. Tyto chemikálie mohou také snížit otok a zánět, což vede k úlevě od bolesti kloubů a svalů. Některé průzkumy ukázaly, že Avena sativa plní svoji funkci při prevenci osteoporózy.

Potenciální nežádoucí účinky Avena sativa

Jedna z nejčastějších nevýhod běžného ovsa? Protože lepek v ovsu je podobný tomu u pšenice, lidé s celiakií by se mu měli vyhnout. Obecně platí, že Avena sativa nevyvolává žádné nepříznivé účinky. Při nadměrné konzumaci se však někdy dostaví nespavost nebo zvýšení tepové frekvence.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat