Prostreno.cz

Věci v domácnosti spojované se vznikem rakoviny

Milujete aromatické svíčky, takže je „pálíte“ den co den? Měli byste přestat, protože vdechování jejich vůně prý zvyšuje riziko rakoviny. Bez následků se ale neobejde ani sprchování za plastovým koupelnovým závěsem nebo používání antibakteriálního mýdla!

V dnešní době není asi nikdo, kdo by se neobával rakoviny, v jejímž výskytu Česká republika zaujímá přední evropské pozice. Co za ni může? Dle názoru lékařů na seznamu příčin nechybí rodinná anamnéza, škodlivé životní prostředí, kouření nebo jisté nutriční nedostatky. Jenže tím to ještě nekončí. Ukázalo se totiž, že ve vzniku této nemoci hrají roli i věci, s nimiž ve svém opečovávaném domově denně přicházíte do styku. Kterých přesně se to týká?

Vonné svíčky jako smrtelná dekorace

Svíčky vyzařují příjemné světlo a dokážou zútulnit atmosféru. Koupit se dají v mnoha barevných provedeních, tvarech i vůních, což z nich dělá hodně vyhledávaný sortiment. A to je právě ten problém! Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) prostřednictvím své studie zjistila, že jakmile je zapálíte, vdechujete toxický plyn akrolein a s ním polycyklické uhlovodíky, jež zvyšují pravděpodobnost uvedeného onemocnění. Velký pozor byste si prý měli dát i na svíčky s olověným knotem, protože ani z těch nic dobrého nekouká.

Sprchové závěsy a plasty? To je zlo

Víte, co znamená zkratka PVC? Polyvinylchlorid patří k nejrozšířenějším plastům, jež své uplatnění našel ve stavebnictví, při výrobě kancelářských potřeb, nábytku a bytových doplňků, stejně jako v oděvním či obuvnickém průmyslu. Výzkum publikovaný v magazínu Journal of Environmental Health Perspectives informuje o tom, že při používání PVC se z něj uvolňují toxické sloučeniny, které nahrávají celé řadě vážných zdravotních komplikací, rakoviny nevyjímaje. Bohužel je z tohoto ďábelského materiálu i vás koupelnový závěs, tudíž každé sprchování představuje nebezpečnou hrozbu. Jste v šoku? Děsivých zpráv je víc…

Antibakteriální přípravky škodí také. A jak!

Je to kolem antibakteriálních mýdel, zubních past, ubrousků a gelů mnoho povyku pro nic? Zřejmě, odborníci totiž tvrdí, že žádné speciální účinky nemají – tedy kromě toho, že značně přispívají k růstu ještě odolnějších bakterií, kterých už se jen tak nezbavíte. A co hůř, tyto výrobky mnohdy obsahují stopy pesticidu zvaného triclosan. Experti působící v neziskové organizaci American Cancer Society se netají názorem, že tato chemikálie poskytuje vývoji karcinomů hodně příhodné podmínky. A s každodenním používáním riziko samozřejmě roste!

Zdroj: www.cancer.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat