Prostreno.cz

Jasmínový olej: Urychluje hojení ran a ulevuje od křečí

Že na jaře či v létě už vonné oleje tolik nevyužijete? Co vás nemá, takový jasmín přijde k duhu celoročně! Vždyť zlepšuje náladu a zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu, zatímco léčí vyrážky, ekzémy i plísňové infekce.

Již stovky let je jasmín velice populární pro svou sladkou, exotickou a podmanivou vůni, která se přidává i do celosvětově nejznámějších značek parfémů. Ovšem pozor, tento vyhledávaný poklad, jehož domovinou je Asie, má i nesporné léčivé schopnosti. Proč si ho v esenciální podobě oblíbíte i vy?

Dobrá nálada. A na první nádech

Co si budeme vykládat, nějaké ty chmury občas přepadnou asi každého. Jenže jak se jich zbavit? Zkuste inhalovat „tekutý jasmín“! Poznatky studie publikované v magazínu Journal of Health Research veřejnost informují o tom, že právě toto aroma příznivě ovlivňuje činnost mozku i psychické rozpoloženi. Účastníci průzkumu se totiž bezprostředně po jeho vdechování cítili nejen ostražitější, ale i pozitivnější a spokojenější, proto mu experti přisuzují antidepresivní účinky.

Spása pro bolavé končetiny

Pokud je zmíněný dobrodinec smíchaný s dalším nosným pomocníkem, třeba kokosovým, ricinovým či olivovým, vytváří účinné „mazadlo“, jež přijde vhod při svalových křečích i otocích a bolestech pohybové soustavy. Jemná masáž problémové oblasti vám okamžitě uleví, neboť dle odborníků působí stejně jako některé běžně prodávané krémy. „Léčba“ je vhodná jak pro pacienty trpící artritidou a revmatismem, tak pro sportovce i fanoušky fitness, kteří to v posilovně trochu „přepísknou“.

Podpora krásné a zdravé pleti

Akné, ekzémy, vyrážky či plísňové infekce? S těmito nechtěnými „ozdobami“ už nemusíte utíkat k odborníkovi a žádat ho o radu. Záchranné lano vám poskytne i jasmínový olej, jež vykazuje antibakteriální a antifungální vlastnosti, které kožním patáliím zatnou tipec. Urychluje také hojení ran, což se rozhodně počítá.

Zmírnění příznaků premenstruačního syndromu

Těžký úděl žen, zvaný jako PMS, zná na vlastní kůži převážná většina příslušnic něžného pohlaví. Mezi jeho nepříjemné projevy patří nesoustředěnost, přecitlivělost i podrážděnost. Dále se objevuje bolest prsou, zvýšená chuť k jídlu či únava. Jak si tohle období ulehčit? Řešení představuje uvedený voňavý spasitel. Ze závěrů amerického průzkumu zveřejněného v časopise zaměřeném na ošetřovatelství a porodní asistenci vyplývá, že uklidňuje symptomy PMS jako nic jiného.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat